Zoals we inmiddels gewend zijn van Eddy Merckx zijn de namen van de fiets gekozen op basis van belangrijke momenten uit de carrière van de Kannibaal. Na de EM525 en de SanRemo76 die afgelopen juni werden gepresenteerd zijn nu de Strasbourg71 en de Wallers73 aan bod. En het design is direct herkenbaar. Het is misschien nog even wennen, maar los van de kleur kan je direct zien dat ze uit de vernieuwde stal van Merckx komen.

Strasbourg71 gravel
De Strasbourg71 is vernoemd naar de winst in de Tour van ’71. In de tweede etappe naar Strasbourg wist Merckx zijn medevluchter de Vlaeminck te verslaan in een aankomst op gravel. Het zal je dan ook niet verbazen dat de Strasbourg71 een echte gravelracer is. De geometrie van de fiets zorgt voor veel comfort op onverharde wegen, maar is daarnaast ook stijf genoeg voor goede prestaties op de weg. De fiets heeft een set Fulcrum disc wielen waarop Clement Xplor MSO banden zijn gelegd. Qua schakelen en remmen kan je kiezen uit Shimano of SRAM en in beide gevallen gaat het remmen met hydraulische schijfremmen. De SRAM groepen zijn de off-road specifieke 1 X 11 uitvoering van Rival of Force. Heb je toch liever wat meer keus qua versnellingen, dan kan je kiezen voor de Shimano Ultegra optie. Deze komt met 2 X 11 versnellingen. De Strasbourg71 heeft een erg uitgesproken maar chique kleurcombinatie. Pistache groen met beige accenten dat qua design dus vergelijkbaar is met de eerder getoonde EM525 en SanRemo76.

Wallers73 road
De Wallers73 verwijst naar de overwinning van Merckx in de Hel van het Noorden. Hij schreef dat jaar Parijs – Roubaix op zijn naam en was daarmee de snelste van slechts 35 finishers in een van de zwaarste edities ooit. Het frame van de Wallers is hetzelfde als de eerder genoemde Strasbourg71 echter komt deze met een ‘road-specifieke’ afmontage. Dat betekent dat de Wallers73 alleen verkrijgbaar is met 2 X 11 groepen van Shimano. Dit kan zijn de Ultegra DI2 groep, een mechanische Ultegra groep of een Ultegra Mix groep. Bij de laatstgenoemde groep worden een aantal onderdelen uit een goedkoper segment gemonteerd wat de prijs aantrekkelijker maakt. Zo is de originele Ultegra crank vervangen voor een FSA crank. Laatste puntje dat de Wallers73 een road-specifieke fiets maakt zijn de banden. Een setje Vittoria Rubino banden. Het eveneens vergelijkbare design is verkrijgbaar in het antraciet/zwart en donkergroen/geel.

Road, gravel of beiden?
Doordat beide fietsen een gelijke geometrie hebben is de één niet een uitgesproken gravelfiets en de ander niet een 100% racefiets. Tuurlijk is een 1 X 11 groep specifiek voor off-road gebruik maar de Ultegra uitvoeringen van bovenstaande modellen zijn nagenoeg gelijk. Het enige verschil hierbij is de banden en die zijn eenvoudig te wisselen. Ben je dus erg gecharmeerd van de pistachegroene uitvoering van de Strasbourg71, kan je die ook prima gebruiken op de weg.

De Strasbourg71 gravel uitvoering is verkrijgbaar vanaf € 1799,- voor een frameset. De Rival1 uitvoering is verkrijgbaar voor € 3499,- en voor € 3999,- kan je kiezen voor de Force1 of de Ultegra uitvoering.

De prijzen voor een Wallers73 frameset (€ 1799,-) en de Ultegra uitvoering(€ 3499,-) zijn gelijk aan die van de Strasbourg71. Voor de Ultegra mix uitvoering betaal je € 3299,- en het topmodel is de Ultegra DI2 uitvoering. Deze is verkrijgbaar voor € 4799,-.

Via Merckx