Woensdag 6 september is de 17e etappe in de Vuelta a España. Nu bestaat de kans dat de strijd om het klassement al is beslecht. Echter; de organisatie heeft even goed rondgekeken en een belachelijk steile klim weten te vinden. In de regio Cantabrie om precies te zijn.

De 17e etappe finisht namelijk op de top van Los Machucos. Klinkt spannend, en dat is het ook. Een klim van 7,5 kilometer waar eigenlijk niet heel veel van bekend is. Het eerste gedeelte van de klim liegt er niet om met stukken waarbij het stijgingspercentage oploopt tot 26%. En als de renners denken dat ze het daarna gehad hebben, komen ze bedrogen uit. Na een lichte afdaling van pak ‘m beet 500 meter verschijnt er nog ‘muur’ van 25%. Gelukkig vlakt het daarna wat af en kunnen ze de benen losschudden om de volgende 3,5 kilometer van de klim te volbrengen. Dit gaat met een stijgingspercentage dat bijna constant boven de 10% zit. Al met al een klim die bij veel (het hele peloton?!) angst zal inboezemen.

De beklimming bestaat uit slecht asfalt en platen beton en het is te hopen voor de renners dat de weergoden ze goed gezind zijn. Ik gok dat je bij regen geen grip zal hebben en te voet komt te staan, als dat bij droog weer ook al niet het geval zal zijn met deze percentages. Misschien ligt het klassement in een plooi, maar wanneer je op ‘Los Machucos’ geparkeerd staat is het maar de vraag of je überhaupt nog boven komt. Hieronder zie je een video van de klim, gemaakt door een motorrijder. Hierop is goed te zien hoe onregelmatig en steil de beklimming is. De percentages bovenin beeld komen niet helemaal overeen met de percentages uit het roadbook van de Vuelta, maar dat het steil is moge duidelijk zijn.

Gerelateerd