De Cento10NDR is de endurance racer uit de stal van Wilier. De fiets, met Actiflex vering, werd in 2017 op de markt gebracht. Tussen de zadelbuis en seatstays zit een technopolymeer die voor demping zorgt. Kort na de lancering van de fiets schreven we al over deze Cento10NDR.

In datzelfde jaar reed Filipo Pozzato tijdens de Giro d’Italia een aantal etappes op een kastanjebruine Wilier Cento10Air. Deze ‘Ramato’ kleurstelling is vanf nu ook beschikbaar voor de gehele reeks van de Cento10NDR. Een upgrade naar deze Ramato paintjob kost € 1500,-. De geschiedenis van deze kleurstelling gaat terug naar de jaren ’40, toen de Giro d’Italia nog werd verreden op stalen fietsen. Zo won Fiorenzo Magni de Giro van 1948 op een Romato gekleurde Wilier.

Met de hand
Met de komst van carbon frames en fietsen verdwenen de stalen fietsen met Ramato kleurstelling langzaam naar de achtergrond. In 2016 hebben ze bij Wilier de kleur weer ‘opnieuw uitgevonden’. Klinkt een beetje gek, maar om deze specifieke kleur te verkrijgen op een carbon frame is een speciale techniek nodig. Het spuiten van de kleur op carbon is een tijdrovende klus doordat er meerdere verflagen met de hand moeten worden aangebracht.

In vergelijking met de eerder genoemde Cento10Air van Pozzato, is de Cento10NDR meer ingetogen qua kleur. Een grotendeels zwart frame waarvan het balhoofd en de onderkant van de bovenbuis in de Ramato kleur is gespoten. Ook de seatstays hebben deze kleur. Nieuw, ten opzichte van eerdere Ramato paintjobs, is dat bij de Cento10NDR de logo’s op het stuur en de stuurpen ook in die kleur zijn gespoten. Dit maakt het een mooi passend geheel.

Meer info via Wilier