Voor de meeste amateur-wielrenners en/of toerfietser is het hele doping verhaal een ‘ver van je bed’-show waar zelf niks aan hebt.

Maar het valt op dat door gebruik van bijvoorbeeld Strava je toch probeert je virtuele concurrenten te snel af te zijn. Naast Strava zijn er nog tal van andere sites/communities/portals waarop tijden kunnen worden vergeleken. Naast tijden kan er ook worden vergeleken in snelheden/gemiddelden/hartslag etc..

En hoe gaaf is het om in het weekend je fiets maten de ogen uit te steken met een behaalde ‘KOM’ (of ‘QOM’)! Alleen de enorme groei van dit soort websites zorgt ook voor een groei aan concurrentie. En door die grotere concurrentie is mijn enige ‘KOM’ die ik ooit behaald heb, ook zo weer voor m’n neus weggekaapt. Niet zo heel gek dat er mensen zijn die harder fietsen dan ik, echter was ik er niet bij en weet ik niet hoe dit is gebeurd (overigens trek ik het behaalde resultaat van mijn concurrent zeker niet in twijfel). Er zijn nl. wel een aantal manieren om vals te spelen met dit soort sites. Simpel, maar wel verdacht is om met je Garmin gewoon in de auto te stappen en het segment vanaf je dashboard op te nemen! Waarschijnlijk zal je daarmee snel door de mand vallen omdat de verschillen dan wel erg groot zijn.

Maar ook daar is sinds kort een oplossing voor; www.digitalepo.com! Simpel, snel en moeilijk traceerbaar. Kortom, net echt……
Wanneer je de site opent zie je vrij snel hoe het werkt, maar een korte uitleg is bijgevoegd. Je voert een bestand in dat je van je Garmin hebt gehaald, speelt wat met de percentages en hoppa! Je ‘KOM’/’QOM’ is binnen… Dopingcontrole naderhand? Prima, je kan plassen wat je wil maar ze zullen niets vinden!

Toch hoop ik (en ja dit is een oproep lieve mensen), dat we allemaal de eer aan onszelf houden, en geen digitale Ricco’s worden! Of dat we straks bij koffietijd moeten vertellen dat de ‘KOM’ op de plaatselijke drempel ,die in Nederland al gauw segment-waardig is, behaald is met hulp van buitenaf.