Het fietsen is nog altijd booming aan de andere kant van de Noordzee en we zagen bij Field al dat hier mooie dingen uit voort kunnen komen. Donhou doet ook een duit in het handgemaakte fietsenzakje.

In het noorden van China, tijdens een wereldreis, had Tom Donhou het opeens: hij moest zijn eigen fietsen gaan maken. Hij was eigenlijk al zijn hele leven met fietsen bezig, maar toen in China drong het pas echt tot hem door. Als je het wereldje van de handgemaakte fietsen een beetje volgt zal het merk niet vreemd zijn voor je. Het is ook al eens eerder bij ons voorbij gekomen. Wel al even geleden, maar met een mooi voorbeeld van wat je allemaal kan doen: bijvoorbeeld een fiets om te kijken hoe snel je ermee kan. Tom reed zelf op die fiets, maar maakt gelukkig ook fietsen voor anderen.

In beginsel maakt hij fietsen volledig op maat. Het gaat hem om het maken van de perfecte fiets voor de koper. Deze wordt dan ook afgestemd op de berijder waarbij hij ook rekening houdt met de doeleinden. Dat het niet alleen om racers gaat is goed te zien op zijn website waar een aantal van de fietsen die hij maakte te zien is. Allemaal anders. Naast het volledige custom programma biedt hij ook frames in vaste maten aan. Die zijn ook allemaal met de hand gemaakt overigens, maar het is niet meer het echte maatwerk. Dat neemt niet weg dat het dan nog altijd om een fraai stukje vakmanschap gaat.

Dat zijn werk gewaardeerd wordt door anderen blijkt onder meer uit de prijzen die hij won bij Bespoked Bristol. Dat is dé show voor handgemaakte fietsen in Engeland, die overigens ook voor merken van de rest van de wereld is. Vanaf de eerste editie in 2011 ging hij er elk jaar nog met een prijs vandoor.

Donhou Bicycles

Donhou1 Donhou2 Donhou4 Donhou3 Donhou8 Donhou7 Donhou6 Donhou9 dazzle Donhou10 dazzle Donhou13 Donhou14 Donhou11 Donhou12 Donhou16 Donhou15

Gerelateerd