Helaas zat onze agenda te vol om op uitnodiging van importeur Verwimp een bezoek te brengen aan onderdelenfabrikant Miche in Italië.

Maar Rene Quist heeft voor ons een verslag gemaakt van het bezoek in Italië:

Italie blijft de bakermat van het wielrennen. Tal van bekende framebouwers zijn afkomstig uit dit prachtige land. En ook op het gebied van onderdelen telt de laars mee. Denk aan Campagnolo en Miche. Aan de fabriek van Miche brachten wij een bezoek. En dat was een bijzondere ervaring.

Waar veel fabrikanten een deel van hun productie hebben overgeplaatst naar Oost-Europa, blijft Miche trouw aan de Noord-Italie. Het familiebedrijf is in Nederland vooral bekend van de wielen en de tandwielen. Wie de fabriekshal binnenstapt, gaat terug in de tijd. Niet omdat er met oude machines wordt gewerkt, maar vooral omdat er overal mannen in blauwe stofjassen geconcentreerd turen naar hun machines. Die machines spuwen in onophoudelijk tempo vers gewalste tandwielen uit. Elke afwijking wordt genadeloos vastgesteld. Kwalititeit met de hoofdletter K. Het mooiste is dat te zien bij de productie van de wielen.

Een jongeman voorziet handmatige de velgen van spaken. ( zie foto hieronder) Vervolgens worden de wielen automatisch gecontroleerd. Wielen die niet aan de strenge eisen voldoen worden afgekeurd. Een ervaren rot gaat vervolgens aan de slag met deze wielen. ( zie foto hieronder) De wielen worden langdurig getest in een zogeheten remkast. Telkens wordt de snelheid van het wiel naar meer dan 100 km per uur opgevoerd en dan fors remmen. De temperatuur van de velg loopt op naar 273 graden.. Je ruikt letterlijk de brandgeur. Ook de valbestendigheid van de velg wordt getest door middel van een botsproef. De velg mag wel verbuigen, maar niet uit elkaar knallen.

Miche is een echt familiebebedrijf. Dottore Michelin senior ( 90) is nog steeds dagelijks te vinden op de fabrieksvloer. Met een vorsende blik kijkt hij of de medewerkers van wie de meesten er al jaren werken hun werk goed doen. Hoewel de fabriek in handen is van de familie Michelin, heeft het niets te maken met de gelijknamige bandenfabrikant uit Frankrijk. Miche staat ook bekend om zijn cranksets. In glimmend zwart hangen de cranksets op. Uit alles voel je dat kwaliteit hoog in het vaandel staat. 100 procent made in Italy, luidt de slogan van Miche. En dat klopt helemaal.

En hoe je wendt of keert, het geeft toch een lekker gevoel als je weet dat je wielen of crankstel door vaardige Italiaanse handen zijn vervaardigd!

Miche