Het is niet waarschijnlijk dat het de vervanger van je huidige helm gaat worden, maar er valt wel degelijk wat te zeggen voor de EcoHelmet: een opvouwbare fietshelm van papier!

Het is typisch zo’n geval waar we in Nederland niet snel gebruik van zullen maken, wijzelf niet althans. Voor de toeristen die een fiets huren juist weer wel. Dat is ook hoe het idee is ontstaan bij de bedenker van de EcoHelmet, Isis Shiffer. Ze reist veel en maakt dan vaak gebruik van bikesharing. Dit zijn de fietsen die verspreid over de stad staan en die je dan eenvoudig met abonnement of een creditcard kan gebruiken. Dat geldt voor inwoners van die stad en natuurlijk ook voor toeristen. Het huren is prima, maar ze heeft niet altijd het gevoel veilig te zijn omdat er nooit een helm bij zit.

De EcoHelmet is uniek omdat hij opvouwbaar is en helemaal van papier is gemaakt, waarbij een radiaal honingraat patroon is toegepast. Het kan daardoor klappen vanuit elke richting absorberen en zou dat net zo goed moeten doen als het polystyreen dat bij veel helmen gebruikt wordt. De helm biedt dus bescherming, maar kan ook klein opgevouwen worden. Zo kan je hem makkelijk meenemen, maar een ander voordeel hiervan bij bijvoorbeeld bikesharing is dat de helm dan ook goed via een automaat verkocht kan worden. Geld is voor veel mensen een drempel, maar een prijs die onder de 5 USD uit zou moeten komen, neemt dit wellicht weg.

En je hebt bij een buitje niet meteen een natte krant over je hoofd hangen, want het gerecyclede papier heeft een biologische afbreekbare coating waarmee je tenminste 3 uur lang door de regen kan fietsen. De helm zelf is volledig recyclebaar. We vragen ons wel af of hij lekker zit? Isis heeft de internationale James Dyson Award gewonnen met haar uitvinding. Als wielrenners weten we dat een helm belangrijk is en ondanks dat de EcoHelmet misschien niet direct een schoonheidsprijs zal verdienen kan het veel mensen wel over de streep trekken om ook een helm te dragen.

EcoHelmet-2 EcoHelmet-3

Tags: