We schrijven 1971; het jaar dat Eddy Merckx als wereldkampioen de Tour de France op zijn naam schrijft. Dit doet hij door o.a. vier etappes te winnen. Een van deze etappes is die naar Strasbourg/Straatsburg. In een sprint verslaat hij de andere grootheid; Roger de Vleaminck. Saillant detail aan deze zege is dat de sprint werd afgewerkt op een (voor de tour de france) niet alledaagse ondergrond, nl. gravel.

Met bovenstaande in het achterhoofd is het dan ook geen verrassing dat de gravel-racer van het fietsenmerk Eddy Merckx de naam ‘Strasbourg71’ heeft meegekregen. Geheel in stijl, zoals we inmiddels van Merckx gewend zijn worden de fietsen vernoemd naar plaatsen waar er belangrijke of bijzondere overwinningen zijn behaald.

Een aluminium gravel-racer, met carbon voorvork voorzien van schijfremmen. Fulcrum wielen worden gemonteerd door middel van steekassen en de mogelijkheid om dragers te monteren om de veelzijdigheid van deze gravel-racer te onderstrepen. De interne bekabeling en de Shimano 105 groep maken deze gravel-racer compleet. Je kan er mee de weg op , over gravel racen en voorzien van dragers zal hij ook zeker niet misstaan als commuter-bike. De maximale bandbreedte die het frame aan kan is 40mm. Bij aflevering wordt de fiets voorzien van 32mm banden.

Om deze fiets die eind vorig jaar werd gepresenteerd, nog wat extra in de spotlights te zetten hebben ze daar een mooi filmpje van gemaakt waarbij ze Eddy zelf nog eenmaal door Straatsburg laten fietsen. Net als het filmpje, is ook het enthousiasme van de omstanders mooi om te zien. Eddy is nog altijd populair!

merckx-gravelracermerckx-strasbourg71

Gerelateerd