Al kan je er eindeloos over discussiëren wie de beste wielrenner aller tijden is, met 525 overwinningen heeft Eddy Merckx in ieder geval de cijfers aan zijn kant. 1974 was een jaar waarin hij veel successen boekte. Hierover is de destijds de docu La Course en Tête gemaakt.

Wereldkampioen
Winnaar Tour de France (incl. acht etappe overwinningen)
Winnaar Giro d’Italia (incl. twee etappe overwinningen)
Ronde van Zwitserland (incl. drie etappe overwinningen)
Drie etappes Parijs – Nice

De belangrijkste wapenfeiten van Eddy Merckx in het jaar 1974. In één jaar! Een palmares dat tegenwoordig niet meer haalbaar lijkt te zijn. Overigens was 1974 qua overwinningen een jaar als elk ander jaar dat Merckx op de fiets stapte. Naast dat hij dat jaar rijdt in de kleuren van Molteni, is hij naast de fiets ‘gewoon’ echtgenoot en vader. In onderstaande documentaire, gemaakt door Vincent Mallé en Joël Santoni, wordt Merckx gevolgd op weg naar bovenstaande overwinningen.

Een documentaire waarbij vooral de unieke en nostalgische beelden uit dat jaar schitterend zijn om naar te kijken. Met passende, en soms wat zenuwachtige muziek is het een genot om naar te kijken, zelfs zonder de HD-kwaliteit waar we tegenwoordig aan gewend zijn. Het beeldmateriaal geeft denk ik goed weer hoe het er destijds in de koers aan toe ging. Rennend een kroeg in om water te scoren, de koelbox van de toeschouwer leegpakken, of de voorraad van een Coca-Cola kar pakken, prachtig om te zien.

Tussen al het beeldmateriaal zit er af en toe ook een interview met Eddy Merckx zelf, of is zijn vrouw aan het woord. Gelukkig wel Engels ondertitelt, mocht je Frans niet zo goed zijn.

Gerelateerd