Eindelijk komt er een einde aan een lange rumoerige periode rondom de fietsen van Eddy Merckx. Ja, er waren de woorden van de meester zelf en Ridley’s Jochim Aerts, maar we konden nog niets laten zien. Tot nu. Eddy Merckx nieuwe stijl, alstublieft!

We kregen dus al een voorproefje te zien van ‘het nieuwe leven‘ op het hoofdkwartier van Ridley te Paal afgelopen maart. Ze gaven aan dat het heel anders zou worden dan we gewend waren van het merk en ze hebben helemaal gelijk. Met de doorstart, als je het zo mag noemen, van het merk gaan ze het ook op een andere manier in de markt zetten. Eerst nog met bestaande modellen en in een later stadium met nieuwe.

Het doel is om het merk weer een premium en uitgesproken identiteit te geven. Iets dat bijna vanzelfsprekend was in de beginjaren, maar decennia later nodig aan gewerkt moest worden. De nieuwe huisstijl moet dat weer uit gaan stralen. Heel anders, vooral een rustiger ontwerp met subtiliteiten. De aandacht voor het rijke verleden is er ook nog. De initialen verwerkt in het fietsertje prijkt weer op de balhoofdbuis. En in de kleurencombinaties herken je waarschijnlijk ook wel een en ander.

De komende twee maanden zullen ze meer uit de doeken doen van de rest van de collectie, maar eerst aandacht voor de twee kopstukken. En in tegenstelling tot de branding zullen die je waarschijnlijk wel bekend voorkomen. Het zijn namelijk de EM525 en Sanremo76 uit de bestaande collectie, of althans, wat er van over is. Daar is namelijk kritisch naar gekeken en die is behoorlijk uitgedund. Maar de EM525 en Sanremo67, zowel met velg- als met schijfremmen, zitten er dus in ieder geval nog in. Beide echte racers die natuurlijk niet mogen ontbreken in een ‘racemerk’ als Eddy Merckx. De EM525 Disc hebben we ook al eens aan de tand mogen voelen.

De fietsen hebben eigenlijk maar twee kleuren. Eén hoofdkleur en een contrasterende voor de strepen. Het logo is uiteraard een van de voornaamste uitlatingen van de nieuwe stijl. Niet meer enkel “Merckx” op de schuine buis, maar “eddy merckx”. Verder hebben ze het heel beperkt gehouden met decals. Op de chainstays het type en op de bovenbuis nog subtiel de naam en handtekening. Een soort van persoonlijke touch zodat je niet vergeet met wiens naam en nalatenschap je rondrijdt.

Wij kunnen ons wel vinden in de nieuwe stijl van het merk. Al het nieuwe is even wennen, maar dat zal niet lang hoeven te duren denken wij. Wat vinden jullie?

Via Eddy Merckx

 

Gerelateerd