Het peloton staat van 24 februari tot en met 2 maart aan de start bij een nieuwe WorldTour koers UAE Tour. Deze nieuwe koers is ontstaan uit een fusie tussen de Dubai Tour en de Abu Dhabi Tour. De UAE Tour rijdt door de Verenigde Arabische Emiraten. De renners krijgen onderweg er veel luxe te zien want ze fietsen sommige etappes van het ene bijzondere gebouw naar het andere. De wedstrijd start in Abu Dhabi en de laatste etappe eindigt in Dubai. In 2020 starten en eindigen ze precies andersom. Ze starten dan in Dubai en eindigen in Abu Dhabi.

De UAE Tour bevat 7 etappes. In de 7 etappes doorkruisen de renners de 7 emiraten. In de 7 etappes kan je een ploegentijdrit, twee bergetappes, een heuveletappe en drie sprintetappes verwachten. De totale afstand is 1.090 kilometer. De renners moeten uiteindelijke ongeveer 4.500 hoogtemeters beklimmen.
Het is een WorldTour wedstrijd dus dat betekent dat alle 18 WorldTour ploegen aan de start staan, ook zijn er 2 pro-continentale ploegen vertegenwoordigd. In totaal zijn het 140 renners.

De UAE Tour truien worden gemaakt door Castelli. Er rijden 4 UAE-truien rond vanaf de 2e etappe. Op de truien staat het logo van de UAE Tour en het logo van de truien sponsor. Verder hebben ze horizontale strepen op de truien verwerkt. Het is een rustig ontwerp met gevoel voor design, vind ik.

  • De rode trui is voor de leider in het algemeen klassement.
  • De groene trui is voor de leider die het meeste punten heeft behaald bij tussensprints en bij de einduitslag.
  • De witte trui is de beste renner in het jongerenklassement (geboren voor 1994).
  • De zwarte trui is voor de renner die de meeste punten heeft behaald bij tussen sprints.

De winnaar krijgt ook nog een trofee naar huis. De trofee weegt 5,5 kg en er is 24K goud in verwerkt. Dus de winnaar kan na afloop met een mooi souvenirtje naar huis. Hij is trouwens wel gevoelig voor vingerafdrukken.

De UAE Tour heeft ook nog een amateurkampioenschap over 4 dagen verspreid van januari tot en met maart. De inschrijving is open voor iedereen. Het parcours voor de UAE Tour Challenge gaat over de belangrijke fietspaden van de VAE.