Met de Aventor heeft het Duitse merk ABUS, naast de GameChanger, nog een opvallende helm in het assortiment. Een helm die voor 40% uit ‘lucht’ bestaat maar toch de juiste bescherming geeft. Door het gebruik van een zogeheten ‘ActiCage’ constructie kunnen ze met weinig materiaal toch een stevige helm maken.

De Aventor is een compacte helm in de kleuren matzwart met celeste. Over smaak valt te twisten, maar persoonlijk vind ik het een strak en snel ogende helm. Het onderste deel van de helm is, net als de achterkant, celeste van kleur. De ActiCage constructie is ook celeste van kleur, waardoor deze goed zichtbaar is. De bovenkant van de helm is matzwart, met witte en celeste striping. Op de achterkant staat in witte letters Aventor, en aan de zijkant staat het ABUS logo. Dit logo vind je ook terug op de voorkant en de achterkant van de helm, maar dan wat minder opvallend. Volgens de specificaties van ABUS heeft deze helm drie openingen voor ventilatie aan de voorkant, en zeven aan de achterkant. De sleuven die van voor naar achter over de helm lopen worden ‘onderbroken’ door de kooi constructie. De sleuf die aan de zijkant van de helm begint, loopt helemaal rondom de helm. Aan de achterkant zie je eveneens een kunststof kooi constructie die hierbij het onderste celeste gedeelte van de helm verbind met het bovenste zwarte deel. Door deze grote openingen kan er veel wind door de helm stromen, dat zorgt voor een optimale ventilatie. De helm is voorzien van twee siliconen grippers, die ervoor zorgen dat een bril goed op z’n plek blijft als je deze in de helm steekt.

De sleuven die van voor naar achter lopen geven de helm, samen met de striping, een snelle look. Aan de binnenkant van de helm zit een anti-bacteriele padding. Het retentiesysteem waarmee je de helm passend maakt is in drie hoogtes verstelbaar. De bandjes van de helm zijn op twee manieren te verstellen. Naast de lengte van de kin-band, biedt een schuifsysteem de mogelijkheid om het gedeelte rondom je oren op de goede hoogte af te stellen. Is de hoogte goed, kan je de bandjes die richting het retentiesysteem gaan nog in lengte verstellen. Dit voorkomt wapperende bandjes. Celeste is trouwens wel een heel specifieke kleur die niet zomaar bij elke fiets of outfit past, maar de helm is ook verkrijgbaar in andere kleuren.

Lekker compact op mijn hoofd
Nadat ik de helm goed heb afgesteld, wat vrij snel is geregeld, zit deze lekker op m’n hoofd. Zo compact als deze oogt, zo voelt hij ook als ik hem op heb. Je merkt bij het opzetten en dragen niet dat de helm een andere opbouw/constructie heeft ten opzichte van helmen zonder deze kooiconstructie. De helm sluit overal goed aan. Tijdens de ritten buiten kies ik er met deze temperaturen wel voor om af en toe een petje, of soms zelfs een muts, onder de helm te dragen. Ook met petje of muts zit de helm prettig op m’n hoofd, maar merk je weinig van de verkoelende werking. Gedurende de testperiode heb ik tijdens meerdere ritten een deel van de rit gereden zonder petje of muts. Wanneer je de helm draagt zonder ander hoofddeksel merk je direct de ventilerende werking. Een enorme hoeveelheid wind kan de helm binnenkomen waardoor de ventilatie erg goed is. De grote openingen zorgen ervoor dat je gehele voorhoofd ‘in de wind’ zit. Je merkt duidelijk dat deze helm meer ruimte biedt voor toestroom van koude lucht en rijwind. Wanneer het tijdens een van de ritten wat schemerig wordt, wil ik de bril in de helm steken. Ik kan de juiste plek voor de bril moeizaam vinden. Deze zit hoger op de helm dan ik gewend ben, dus de eerste paar keren steek ik telkens mis. Na verloop van tijd gaat dit sneller, al zit ik nog wel eens mis.

Specificaties
ABUS Aventor
Gewicht: 250 gram (opgegeven gewicht maat M)
Verkrijgbaar in de maten S (51 cm), M (54 cm) en L (57 cm).
Kleur: Celeste Green, Fuchsia Pink, Neon Yellow, Velvet Black, Polar White, Blaze Red, Steel Blue of de Movistar team uitvoering.
Adviesprijs: € 149,95.

Conclusie
De ABUS Aventor is de meest verkoelende helm die ik op m’n hoofd heb gehad. De looks zijn goed, en de pasvorm van de helm is comfortabel. Qua gewicht is de helm niet lichter dan andere helmen uit het topsegment. Dit had ik zelf wel een beetje verwacht vanwege de besparing van materiaal waaruit de helm is opgebouwd. Wat wel erg positief is, is de prijs. Voor € 149,95 krijg je een kwalitatief goede helm uit het topsegment. Waar bij andere merken het bedrag van helmen regelmatig boven de € 200,- uitkomt, is dat hier dus niet het geval.

Op Bike MOTION zal ABUS aanwezig zijn, en heb je de mogelijkheid om de kleuren in het echt te bekijken. Meer info via ABUS

Gerelateerd

Tags: