Een van de standaard items die ik in m’n jersey steek tijdens een training is een tooltje. Deze zijn er in verschillende soorten en maten. Het Duitse merk RFR, dat onder de vlag van Cube valt, heeft een ruim assortiment met gereedschappen voor thuis en voor onderweg. De RFR Multi Tool 8 is de meest compacte variant voor onderweg.

RFR staat voor Ready For Race. De Multi Tool 8 heeft evenveel functies als de titel aangeeft: acht. Hij oogt strak en is netjes afgewerkt. Twee rode zijkanten met daartussen de acht gereedschappen. Op een van de twee rode zijkanten vind je het logo van Ready For Race. Met deze tool heb je altijd vijf inbussleutels bij je: van 2 tot 6 mm. De overige drie gereedschappen zijn een T25 Torx, een platte schroevendraaier (5 mm) en een kruis schroevendraaier (maat 1). Mooi detail: aan de zijkant van het elk gereedschap staat de bijbehorende maat. Het opgegeven gewicht is 76 gram en dit klopt exact met wat onze weegschaal aangeeft. De Multi Tool 8 heeft een afmeting van 7 x 3 x 0.7 cm. Met name het feit dat hij erg plat is, maakt dat hij makkelijk op te bergen is. Ondanks zijn compacte vorm voelt hij sterk en degelijk aan. Dit blijkt ook bij het gebruik, want het aandraaien van bijvoorbeeld een zadelpen is geen probleem met deze tool.

Het enige dat ik me afvraag is waarom er een kruisschroevendraaier maat 1 op zit. Wat mij betreft, had deze wel een maatje of twee groter mogen zijn. De enige schroefjes die ik kon vinden, waarvoor je een kruis schroevendraaier nodig hebt, zijn de schroefjes in je derailleur of voor sommige schoenplaatjes. Maar daarvoor is een kruisschroevendraaier maat 1 vaak te klein voor.

De adviesprijs is € 12,95

Naast de Multi Tool 8, zijn er nog drie andere varianten. De Multi Tool 12, 16 en 19. Net als bij de Multi Tool 8, geeft ook hier het getal aan hoeveel functies erop zitten.

meer via RFR Bikeparts

Gerelateerd