Zowel het mannen, vrouwen als development team van Sunweb heeft de laatste tijd veel gereden met de Giant Neostrack fietscomputer. Een nieuwe stap voor Giant, die het accessoires assortiment hiermee weer een stukje uitbreidt. Mede dankzij de feedback van de profs is de Giant Neostrack gelanceerd.

Features
Een fietscomputer met een enorme lijst aan features waar iedere fietser, ongeacht niveau, mee uit de voeten zou moeten kunnen. De zwarte fietscomputer oogt strak en is redelijk plat. Hij heeft een groot scherm en in totaal vijf knoppen. Aan beide zijkanten twee en aan de onderkant de aan/uitknop. Naast de knopjes aan de zijkant staat duidelijk waarvoor ze dienen. Het gewicht van de computer is 79 gram. De out-front mount van Giant tikt de 32 gram aan op de weegschaal (beiden zelf gewogen). Het monteren van de out-front mount gaat simpel met een inbus, waarmee je deze om je stuur klemt. De computer komt zo exact in het verlengde van je stuurpen te zitten. Dit oogt erg strak en aerodynamisch.

Het opstarten van de computer gaat erg vlot. Na een druk op de knop zit je binnen een paar seconden in het beginscherm. Door het grote scherm is dit erg overzichtelijk. Er zijn acht gegevensvakjes en bovenin de balk nog de nodige ‘indicators’. Veel informatie maar alles is duidelijk in beeld. Na het opstarten is het tijd om je gegevens in te voeren. En dat is toch wel een klusje waar je beter even voor gaat zitten. Er zit geen touch-screen op, waardoor je letter voor letter door het alfabet moet voor het invoeren van je gegevens. Denk hierbij aan naam, gewicht en andere persoonlijke gegevens. Wanneer je de computer wil synchroniseren via de WiFi, zal je ook het wachtwoord (gelukkig eenmalig) op deze wat omslachtige manier moeten invoeren.

De computer is compatible met ANT+ en Bluetooth sensoren. Er wordt geen hartslagband bijgeleverd, maar mocht je er een hebben is deze eenvoudig te koppelen. Net als een vermogensmeter of cadans sensor die ANT+ en Bluetooth compatible zijn. De indicatoren boven in het scherm geven aan welke fiets je gebruikt (je kan meerdere fietsen instellen in de Neostrack), welke sensoren zijn gekoppeld, of de computer de rit registreert, de tijd en als laatste een batterij indicator. Onderweg geeft de Neostrack een helder en duidelijk beeld en scrollen tussen verschillende schermen gaat simpel met de knopjes. Ik heb het geprobeerd, maar eigenlijk heb ik voldoende info op het scherm en is scrollen niet nodig. De knopjes aan de zijkant van de Neostrack moet je stevig indrukken. Met acht gegevensvelden op een pagina kan je eigenlijk de computer zo instellen dat je alles in een oogopslag kan zien. Tenminste, ik vind het meer dan voldoende. Mijn scherm staat ingesteld met: snelheid, hartslag, rijtijd, afstand, gemiddelde hartslag, gemiddelde snelheid, klok en maximale hartslag. Daarmee heb ik een mooi overzicht voor gegevens die ik tijdens een training gebruik.

Navigeren
De Neostrack biedt de mogelijkheid tot navigeren middels een kruimelspoor. Via de bijbehorende Neostrack app (mobiel of via www.neostrack.nl) kan je een route plannen. Je kan dit doen door het invoeren van een adres, waar de computer je heen navigeert, of door zelf een route uit te tekenen via de kaart in de app. Klaar? Uploaden via je Neostrack account en na synchronisatie van je fietscomputer staat de route in je Neostrack. Voor Apple gebruikers is het momenteel nog wel nodig om met een andere browser dan Safari te werken, maar Giant is druk doende om dit probleempje te verhelpen. De iPhone app daarentegen werkt prima. Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van de functie om een route te maken met je mobiel. Ideaal wanneer je op pad bent en geen computer bij de hand hebt.

Het navigeren via het kruimelspoor is voor mij erg wennen. Korte opeenvolgende bochten gaan soms te snel voor de GPS van de Neostrack en in bosrijke omgeving is het satelliet signaal niet altijd even sterk. Hier heb je geen last van bij het tracken van een route en het bijhouden van je snelheid en afstand, maar bij navigeren ben je soms de bocht of afslag net gepasseerd.

Naast het plannen van een route, kan je via de app je training bijhouden en analyseren. Via een agendafunctie kan je zien wanneer je getraind hebt. Daarnaast kan je eerder gefietste routes omzetten tot een route wanneer je deze nog een keer wilt rijden. Via de USB-kabel kan je de gegevens van de Neostrack opladen en ook synchroniseren. De Neostrack heeft een batterijduur van 30 uur. Nu heb ik het niet op de minuut nauwkeurig bijgehouden, maar ik heb de Neostrack pas weer opgeladen nadat ik er ongeveer 25 uur mee getraind had. Een mooie toevoeging van de app zou naar mijn idee zijn, wanneer je de gegevens ook via de app kan wijzigen. Met name gegevens waarbij je een toetsenbord nodig hebt gaan op deze manier een stuk sneller.

De Neostrack GPS kost € 159,95 en is daarmee scherp geprijsd voor een fietscomputer waarmee je ook kan navigeren. Voor het bijhouden van je training is het een erg overzichtelijk en duidelijke fietscomputer dankzij een overzichtelijke indeling op een helder beeldscherm. In het komende jaar komen er een aantal software updates waardoor je de Neostrack ook kan koppelen aan de elektronische groepen van SRAM en FSA. Dit kan momenteel al wel met Shimano DI2. Hiermee kan je bijvoorbeeld zien welke versnelling je rijdt, of hoelang de accu nog mee gaat. Ook komt er een update waarmee je Giant verlichting kan bedienen met de Neostrack computer. Hiermee kan je deze aan en uit zetten, maar kan je ook de accu checken van je verlichting.

Meer informatie bij Giant