Sommige dingen zijn handig om op je fiets mee te hebben, maar tegelijkertijd wil je liever niet dat die dingen te zien zijn. Zo barsten over pompjes hele discussies los. Wel of niet aan je frame? En ook een bel is niet echt sexy. Maar toch is de bel wel een belangrijk onderdeel voor de veiligheid. Bij Knog moeten ze hetzelfde hebben gedacht: wel nodig, maar niet mooi. En daarom hebben ze het ontwerp van de bel aangepakt. En de Oi die daaruit is komen rollen is een mooie, haast niet opvallende bel.

Toen vorig jaar de bel op Kickstarter werd gepresenteerd, was ik gauw om. En met mij vele anderen, want binnen zeer korte tijd werd het doel gehaald. Knog ging via Kickstarter te werk om het proces van het produceren te versnellen en de bel zo snel mogelijk op de markt te krijgen. De kickstarter-backers kregen de bel eerder. De normale klanten moesten wat langer wachten. En nu kregen wij ook de kans om met de bel op pad te gaan.

Het geluid en de montage
Belangrijkste eigenschap van de bel is het lage profiel. Door de bel rond het stuur te ontwerpen i.p.v. erop steekt de bel veel minder uit. En valt dus minder op. De binnenkant van de bel is van plastic en in het plastic zitten twee sleuven voor je kabels. Met drie houdertjes wordt de CNC-gefreesde bel vrij gehouden van de plastic onderkant. De metalen halve rondjes verschillen in kleur (zwart, zilver, koper en geelkoper), maar niet in geluid of sterkte.

Het monteren van de bel is simpel, doordat je hem over de kabels en stuur kunt vouwen. De slimme uitsparing zorgt ervoor dat je de kabels kunt laten zitten. Eenmaal gemonteerd valt de bel door het lage profiel niet meer op. Zeker als je de zwarte versie kiest op een zwart stuur. De koperen en goudkleurige versies springen er wel uit, voor als je toch wilt dat je bel opvalt.

Knog wilde dat het geluid overeenkwam met een ‘An angel playing a glockenspiel’. Deels Australische humor, deels waarheid. Want het geluid van de Oi is echt mooi. Zet er een aantal op een rijtje en ik denk dat een goede muzikant er zo een liedje mee kan maken. Het geluid is zo liefelijk, dat het eigenlijk niet als een bel klinkt. Er mist iets van agressie of noodzaak. Tijdens het fietsen werd vaak het geluid niet opgevangen als waarschuwing. Ook is het geluid niet heel hard. De hendel tot het maximale uitrekken en dan loslaten op de bel maakt het geluid niet harder. Het werkt eerder averechts, want je rekt het veertje zo te snel op waardoor het hendeltje een beetje naar achter blijft staan. Wat bij mij uiteindelijk het beste werkte, was de bel drie keer kort naar elkaar af te laten gaan. Daarmee kreeg de bel iets meer agressiviteit en zorg je ervoor dat de medeweggebruiker het geluid goed door krijgt. Ook nog een kleine waarschuwing voor fietsers die een hekel hebben aan geluidjes op de fiets: de bel maakt bij de afstandshoudertjes op onregelmatig wegdek een licht rammelend geluidje. Voor de één een afknapper, maar de ander zal het misschien niet eens horen.

De bel is een echt design voorwerp, en weet mijn enthousiasme van tijdens de kickstarterscampagne vol te houden. Maar voor de functionaliteit is er toch een klein aandachtspuntje en dat is dat de klank wat harder mag. Gelukkig kan je door de bel meerdere keren achter elkaar aan te slaan eromheen werken. De prijs van €19,90 valt misschien hoog uit voor een belletje, maar je hebt dan wel een bel die het design van je racefiets niet verstoort.

Knog Oi
Gewicht: 25 Gram
Prijs: €19,90

WINACTIE
We mogen 2 exemplaren weggeven (de zilveren en de koperen)! Wat moet je daarvoor doen? Vertel ons welke kleur je voorkeur heeft (zilver of koper) en waarom jij een bel nodig hebt? Je hebt tot woensdag 23 augustus 12:00 uur, daarna trekken we twee winnaars.

Meer info via Knog

Gerelateerd

 • Martijn Veluwenkamp

  Vette bel!
  Ik zou de zilveren wel willen winnen.
  Sinds 6 weken vader van een gezonde zoon en binnenkort gaan we met de fietskar op pad. Dat moet wel veilig gebeuren natuurlijk. Niet te hard, maar als we toch willen inhalen dan moet ik wel kunnen bellen natuurlijk!

 • Mike Fortgens

  Als Martijn de zilveren wint, wil ik wel de koperen winnen! Hopelijk is deze bel luider dan mijn huidige bel zodat ik de mensen op leeftijd eerder kan waarschuwen dat ik er graag voorbij wil en niet na 20x bellen het verwijt krijgen dat ik ook een bel kan kopen….

 • Slowracer

  Ik zou de zilveren graag willen winnen, maar de Oi past niet op het stuur van mijn Aerodyne.
  Ik gun hem dus graag aan iemand andres

 • Marcel Kok

  Die zilveren zou heel goed uitkomen! Ik heb nu geen bel op mijn fiets en roep dus steeds Pardon bij het aanrijden en Bedankt bij het passeren. Dat bedankt kan er in blijven, maar die pardon kan vervangen worden door de bel 🙂

 • Jouke Zomer

  De zilveren bel past goed op mijn fiets. En met deze bel schrikken fietsers voor mij niet meer, of hoef ik niet meer af te remmen omdat fietsers mijn stem niet horen als ik pardon roep.

 • Gijs Sohier

  Koper is mooi. Dus als het lot me gunstig gezind is, graag de koperen ‘form und function’ belleke 🙂

 • Joey van de Beek

  Ik zou die bronzen wel willen hebben.
  Ik vind het belangrijk om veilig te rijden op de weg. Verder wil ik het wielrennen een goede naam laten behouden, door tijdig en duidelijk te bellen zodat de andere weggebruikers op tijd aan de kant kunnen. Dit bevordert ook de sfeer op de weg en voorkomt mot!

 • barwin

  Ik heb er eentje gehad maar werd gek van het gebel op hobbelweggetjes dus er maar weer van af…

 • De kopere aub! Gedaan met dat geroep “tingeling”.

 • Casper Höyng

  Een zilveren bel zal top staan op mijn titanium fietsje!

 • Patrick Brom

  Ik rijd al jaren met een standaard fietsbelletje op mijn racer, fijn voor mij en fijn voor mijn medeweggebruikers en zou nooit zonder bel op pad willen, ben er echt aan verKNOGd. Het zou mooi zijn mijn old-school-zwarte-bel te vervangen door een fraai zilveren design-bel.

 • Sjef Segers

  Zilver, ziet er kek uit. Heb nu een belletje van de Hema, veelvuldig gebruikt. Het wordt tijd voor een nieuwe. Veiligheid voor alles!

 • Sebastian Naber

  De zilveren! Omdat ik zo snel over de weg ga dat ik de laagvliegende engelen op tijd moet kunnen waarschuwen.

 • Pieter

  Al maanden niet meer gefietst….geen bel meer…graag zou ik weer willen fietsen dus zo’n mooie zwarte bel zou een goede start zijn!

 • Christiaan Beumer

  Koper, past errug gaaf bij mijn mule-mug koperen surly woon-werk fiets…

 • Kevin Despiegelaere

  De koperen versie vind ik enorm gaaf! Ik zou deze bel graag op mijn fiets monteren omdat ie er wel goed uitziet, maar ook omdat ik veiligheid op de fiets heel belangrijk vind! Doordat ik toch meer dan 10000 km per jaar fiets kan ik deze dus heel goed gebruiken.

 • Snowkrash

  Koper!, want koper is vet!

 • Anita H.

  Ik ga voor de zilverkleurige. Huidige exemplaar functioneert niet goed. Soms wel, maar meestal geen geluid. Ik roep meestal zelf “tring tring” als ik wil passeren. Dat kan eleganter…

 • Tjebbe Spoor

  Dan de zilverkleurige….!! Op mijn hoofd schitterd al een “zwartkleurige Bell” helm hierbij past heel goed een zilverkleurige Knog Oi !!!

 • Fretwork

  De zilveren graag, omdat ik het zat ben om a la Brian Johnson “Oi!” te schreewen naar medeweggebruikers.

 • Papageno

  De zilveren graag. tegenwoordig roep ik: “bel, bel, bel!” en bij het passeren gevolgd door een “dankuwel”. Tot dusver wordt dat ge-apprecieerd maar ik kreeg ook al eens: “heb je geen bel?” Dus de combinatie is dubbel veilig en dan kan ik dus langer nog Racefietsblog lezen.

 • KOEN VD STERREN 

  De koperen, want mijn zangtalent is niet zo goed als deze gast:
  https://www.facebook.com/viralthread/videos/1317129701762202/

 • Erik De Bakker

  De zilveren zou top staan op de nieuwe fiets van m’n vriendin, die houdt nu nog wat in door een gebrek aan een bel!

 • Rob Goetheer

  Koper, omdat de kleur vet is! En omdat ik mijn bel met elastiek er altijd af moet halen als hij op het dak van de auto staat. Dit kan mooi blijven zitten!

 • Wannes van der Linden

  Zilver omdat het beter bij mijn fiets past. Maar nog meer omdat een bel veilig is. Ontbreekt nu nog. Kwam gisteren goed van pas. Mensen horen me nu niet.

 • Ruth Naus

  Fietsen zonder bel: het zou gewoon verboden moeten worden! Voor ieders veiligheid, zowel voor de fietser als voor de andere weggebruikers, zou een bel verplicht gesteld moeten worden. Nog beter: je zou niet moeten willen fietsen op een fiets zonder bel. En voor wat betreft de kleur: een zilveren past het beste bij m’n racefiets, maar omdat ik in mijn eigen woorden geloof: een bel is noodzaak, dus dan is de kleur niet belangrijk.

 • Dinco Stoutjesdijk

  Nieuwe fiets, nieuwe bel !!!!

 • Stephan Knijnenburg

  Een zwarte zou mooi zijn?

 • Anet Broeders Ausma

  Op een nieuwe fiets moet een nieuwe bel, mooi in koper kleur.

 • pantani

  Zilver graag. De bel valt niet echt op, top. Gewoon omdat het veiliger is voor allen.

 • Ger Geelen

  Koper Knog Oi, omdat het voor je eigen maar ook voor andermans veiligheid is dat je kan bellen.

 • rvriezen

  De zilveren. Ik ben een tijd geleden naar Canada verhuisd en auto’s zijn hier niet gewend aan fietsers (gooien zonder kijken hun portier open), laat staan fietsers met een aerodynamische bel! Daarbij wil ik natuurlijk geen krassen en deuken op mijn nieuwe Cannondale CAAD12!

 • Emilio Oldenziel

  Koper, zodat ik niet meer “tring tring” hoef te roepen als ik er langs wil….

 • Frank Bierings

  Heel simpel, heb er al twee gekocht via kickstarter destijds. Het was een gok. Goede gok gebleken, want ben erg tevreden. Blijkt wel dat ze nu minder kosten dan wat ik betaald heb. Helaas is nu maar de helft van mijn fietsenbestand voorzien van een Oi. Met een koperen van jullie hoef ik er zelf nog maar eentje te kopen om al mijn fietsen te voorzien. Als kickstarter besteller heb ik deze bel mede mogelijk gemaakt natuurlijk hahaha

 • Jos Fliers

  Ook via Kickstarter aangeschaft. Klopt, niet bijster hard en op klinkers een rammeltje. Let op: komt in twee maten!

 • Jarne

  Zilver
  Wegens het stuk gaan van mijn hide my bell en nu zit ik zonder 🙁 al dat wachten tot de fietsers opzij gaan is niet zo leuk.

 • TLa

  Ik heb ook al 1 op mijn ene fiets (echter geen gerammel bij mij
  Ik zou wel nog een koperen willen voor op mijn andere fiets 😀

 • Ingrid

  De zilveren zou mooi staan op mijn fiets. Maar eigenlijk gaat het nog meer om de functie. En als je veilig wilt rijden dan is een bel toch echt onmisbaar.

 • Sytze

  Oei dat komt van pas! Mijn Hide My Bell is afgelopen week kapot gegaan.. Dus dit komt perfect uit! Ik zou graag de zilveren winnen.

 • Mario Lootens

  Zilverkleurig is ok voor mij.
  Onlangs dit type belletje gezien, zou één van de volgende aankopen worden samen met degelijke verlichting.

 • Vincent Engel

  Kleur vervaagt na een bepaald moment ook. Zwart werd grijs groen;( Geluid is ook waardeloos. Voor mij alleen nog maar Spurcycle.

 • Dolf Zijlstra

  Op mijn racefiets heb ik nog nooit een bel gehad. Als ik dan een fietser in wil halen, moet ik altijd afremmen en vragen of ik mag passeren. Dit is natuurlijk niet altijd handig, maar een zo’n lelijke bel op mijn racefiets vind ik ook niet mooi. Daarnaast schikken sommige oudere mensen nog weleens als ik wil passeren. Een Knog Oi bel kan dit probleem voor mij voorgoed oplossen. Ik hoef dan niet meer af te remmen en tevens heb ik geen lelijke bel op mijn fiets. Mijn voorkeur gaat uit naar de zilveren Knog Oi bel!

 • Joost de Vries

  Kleur vervaagt inderdaad. Ik heb ook een zwarte en die is inmiddels verre van zwart (zoals het in het begin was). Geluid is zachter dan andere bellen. Ik vind het concept wel mooi, maar kwalitatief (zeker als je kijkt wat je er voor moet betalen) vind ik tegen vallen.

 • Kees Vd Loo

  koper heeft mijn voorkeur dit is wel zo veilig als ik iemand wil inhalen met de racefiets of mountainbike.
  het is een mooie bel en zou zeker niet misstaan op mijn racefiets.

 • Jan Van der Vloet

  de zilveren wil ik wel. past goed bij mijn ogen 🙂 bel is verplicht hé. en als er dan zo’n schone aanhangt.

 • Maaike

  De zilverkleurige bel heeft mijn voorkeur. Ik laat graag zien aan een ieder dat racefietsers niet per definitie asociaal rijgedrag vertonen. Deze mooie bel draagt er een goed steentje aan bij om andere fietsers op tijd te laten weten dat ik hen zou willen inhalen.

 • Sir Patrick

  Ik ga voor zilver. Zilveren ringen wilden mijn vriendin en ik in de zeventiger jaren. Als echte hippies hadden we lang haar en zilveren sieraden. Soms keken mensen wel eens vreemd naar die hippie op zijn racefiets. Nu na zo vele jaren fiets ik nog steeds elke week mijn rondjes met mijn maten. Ben uiterlijk geen hippie meer maar innerlijk?

 • Dennis Eikenaar

  Er zou eigenlijk een gouden bel moeten zijn voor de winnaar. Maar bij gebrek aan goud, doe mij graag een zilveren. Die zou erg mooi staan op mijn racefiets!

 • Marek Tyc

  Zwarte bel. Als hij maar goed luid is.. maar wel of geen bel het hangt allemaal af van het weggedrag vermogen van de gwbruiker en de mede weggebruiker (fiets/auto).

 • reno

  De zwarte zou geweldig passen bij het zwarte frame van mijn fiets die ik aan het opbouwen ben.

 • Klaas

  Ik heb ‘m gehad en de bel viel mij eerlijk gezegd flink tegen. Idee is mooi, ontwerp prachtig, maar geluid veel te zacht en de veer ook. Wat ver voor zorgde dat men de bel niet hoorde en omdat de veer zo makkelijk boog (of buigt) zat dat plastic hendeltje steeds wanneer ik de bel nodig was dusdanig verwrongen dat ik eerst de veer weer moest ‘herstellen’ en pas daarna kon bellen. Nadat ik al twee keer in de berm beland ben vanwege dat geklooi en ontwijken van andere fietsers en het feit dat toch geen andere fietser de bel hoorde totdat ik op twee meter afstand zat, ben ik maar weer terug gegaan naar oud vertrouwd model. Die zit met ring onder mijn stuurpen en valt daarmee ook nauwelijks op 🙂 Overigens is de uitsparing voor de kabels een goed idee, maar als je kabels net verkeerd zitten voor wat betreft de uitsparing in de bel, is het wel een helse onderneming om de bel prettig te installeren. Klinkt zo wellicht wat negatief, maar vind het toch wel een mooi idee, alleen niet voor mij dus.

 • Henk Wusten

  De koperen dus is meer RING RING of bedoel ik BLING BLING, geweldige gadget, nice to have

 • Art

  Het zou een ‘Gasbolletje’, ‘Intensiteit van geluid’ of ‘Babylonische God’ kunnen zijn
  ‘Een dun vlies van vloeistof gevuld met gas’ of fietsen naar het ‘dorp in de Belgische provincie Antwerpen’, blijft voorlopig onbekend terrein.
  Wat ik gaaf zou vinden een juiste vorm van ‘Geluidseenheid’ komend van een koperen esthetisch waanzinnig ’werktuig (in dit geval zonder klepel) om te luiden’
  Het ‘trekken ervan’ ben ik toch verleerd – maar in dit geval om mijn aanwezigheid juist tijdig aan te kunnen duiden!

 • racefietsblog

  Winaars zijn Elaine Visser Terlouw (koper) en Martijn Veluwenkamp (zilver). Gefeliciteerd, Mail ons je gegevens en we zorgen dat de Oi jullie kant op komt. (info(at)racefietsblog.nl)