De meeste merken hebben al een tijdje een gravelbike in het assortiment. Merida komt nu ook met haar versie van de gravelbike met de naam Silex. Silex is het latijn voor een soort gravel (vuursteen) maar ondanks dat door Merdia ook de link met gravelbike gelegd wordt met deze fiets is de omschrijving toch wat breder. Een fiets voor alle omstandigheden met allerlei mogelijkheden.

Wat direct opvalt is dat het balhoofd enorm lang en hoog is. Daarom is het ook niet de bedoeling om spacers te gebruiken, want je zit al rechtop genoeg. In de Benelux zullen drie versies op de markt komen. Een carbon versie en twee aluminium versies. De carbon voorvork is bij alle fietsen hetzelfde. Verdere eigenschappen van de fiets is dat er tot maximaal 44 mm banden in kunnen of 2,2 inch 650b wielen. De zadelpen is 30,9 mm wat betekent dat je er ook een dropperpost in zou kunnen zetten. Een dropperpost is een zadelpen die je met een knop omlaag en omhoog kan doen. Je ziet ze bij mountainbikers steeds meer.

Het bottombracket is iets lager dan bij een crossfiets of een racefiets voor een stabiele gewichtsverdeling. Ook omdat je de fiets vol kan hangen met fietstassen. Daarvoor en ook voor spatborden zitten verschillen aansluitingen. De drop van het stuur staat licht naar buiten en de stuurpen is erg kort. Verder heeft de fiets steekassen en schijfremmen die flatmount worden bevestigd.. De banden die er standaard bij geleverd wordt zijn speciaal voor deze fiets gemaakt door Maxxis. Het is een 35 mm band met een vlak loopvlak bovenop en wat profiel aan de zijkant.

De verschillende modellen:

Merida Silex 300
Frame: 6066 triple butted aluminium
Voorvork: carbon 12 mm steekas
Versnelling: Sram Apex 1 (11-42)
Remmen: Tektro Spyre mechanische schijf
Crank: FSA Gossamer 40t
Wielen: Merida Comp Cross 22 mm
Prijs: € 1.299,-

Merida Silex 700 (op de foto’s te zien)
Frame: 6066 triple butted aluminium
Voorvork: carbon 12 mm steekas
Versnelling: Shimano Ultegra
Remmen: Shimano Ultegra hydraulische schijfrem 160 mm
Crank: Shimano Ultegra (50-34)
Wielen: Fulcrum Racing 700 DB CX
Prijs: € 2.299,-

Merida Silex 7000
Frame: CF2 carbon
Voorvork: carbon 12 mm steekas
Versnelling: Shimano Ultegra
Remmen: Shimano Ultegra hydraulische schijfrem 160 mm (Ice tech)
Crank: Shimano Ultegra (50-34)
Wielen: Fulcrum Racing 700 DB CX
Prijs: € 2.999,-

De verwachting is dat de fietsen medio oktober bij de dealers zullen zijn.

Eerste indruk
We mochten al een paar gravelrondjes maken in Ruhpolding (Zuid-Duitsland). Bij het rijden merk je dat het balhoofd hoog zit. Je hebt een comfortabele toerhouding. Daardoor kan je ook heel soepel onderin de beugels fietsen zonder dat je heel diep hoeft te zitten. De fiets voelt erg stabiel op rechte stukken, ook wanneer je een snelle afdaling rijdt. Het sturen moet je iets moeite voor doen maar daardoor is de fiets echt geschikt voor iedereen. Ook al heb je nog nooit met een dropbar gefietst. Het voelt als een erg makkelijke fiets zonder scherpe kantjes. Voor een criterium stuurt hij misschien niet direct genoeg.  Als je met de lucht in de banden speelt kan je er een fiets van maken waar je offroad lekker kan fietsen.  Het is dan wel aan te raden bandenspanning met de bijgeleverde banden wel zacht zetten anders mis je grip. Wanneer je er echt offroad mee gaat fietsen dan zou ik een band kiezen met iets meer profiel. Maar wanneer je er ook mee op de weg rijdt, dan kan je op de weg goed meekomen met je groepje wielrenners wanneer je de banden lekker hard oppompt. Het algemene gevoel wat ik had was dat de fiets een echte allemansvriend is en waar je heerlijk op kan toeren. De paden op, de lanen in!

Via Meridahttp://www.merida.nl

Gerelateerd