Voor seizoen 2018 heeft POC veel nieuwe en vernieuwde items toegevoegd aan de collectie. Zo ook de AVIP Ceramic kledingset die bestaat uit het POC AVIP SS Ceramic jersey en de POC AVIP Ceramic VPDs Bib Short. Een hele mond vol met een aantal afkortingen en termen waar bij mij niet direct een lampje gaat branden dus laten we maar eens gaan kijken wat het allemaal behelst.

AVIP SS Ceramic en AVIP Ceramic VPDs
De afkorting die mij wel bekend in de oren klinkt is AVIP. Dit is de naam van de collectie die is ontwikkeld met het oog op de veiligheid en zichtbaarheid van de renner. AVIP staat voor Attention, Visibility, Interaction en Protection. Dit zagen we ook al terug bij onder andere de Octal helm en het AVIP jersey van vorig seizoen. De afkorting SS staat simpelweg voor Short Sleeve. Bij de broek staat er de afkorting VPDs welke staat voor Visco-elastic Polymer Dough system en dat is het materiaal waarvan de zeem is gemaakt. Een elastisch, ademend en dempend materiaal dat moet zorgen voor een comfortabele rit. De term Ceramic komt in de broek en het shirt terug. Rond de schouders, heupen en bovenbenen is deze print-techniek toegepast die een betere bescherming biedt tegen schaafwonden bij een valpartij.

Even proberen
We kregen POC een set opgestuurd. Wanneer ik de kleding uit de verpakking haal lijkt het in eerste instantie identiek aan het AVIP shirt dat ik vorig jaar testte. Het design is vergelijkbaar en de oranje en witte kleur zijn dat ook. Maar waar het oude shirt donkerblauw was aan de onderkant is dat in dit geval zwart. Deze verandering van kleur geldt ook voor de broek. De stof van het shirt voelt soepeler en het heeft een normale kraag. Op de schouder zie je allemaal ‘O’ vormen in het shirt van kleine stippeltjes. Dit is de Ceramic print en als je het gewoon vastpakt voel je geen verschil met de rest van het shirt. Pak je het vast wanneer je het shirt uitrekt voel je allemaal kleine puntjes en kan je aan de binnenkant van het shirt zien dat de stof op die plekken kleine golfjes heeft. Je ziet hierdoor minimale ruimte ontstaan in het weefsel van de stof. Het idee erachter is dat er daardoor minder wrijving ontstaat bij een valpartij en daardoor de kans op schaafwonden verminderd. Deze Ceramic print zit ook aan de onderkant van het shirt verwerkt, in de zijpanelen van het zwarte deel.

De mouwen van het shirt hebben een band van zo’n vier centimeter breed en heeft een stroeve binnenkant. De linkermouw heeft een POC logo in de rand afgebeeld. Het witte zijpaneel is van mesh. De rand onderaan het shirt heeft allemaal kleine witte POC logootjes van siliconen, die dienen als gripper. Het shirt heeft vier zakken, waarvan drie reguliere en een extra zak met een rits. Deze zit net boven de ingang van de rechterzak. Op de linkerzak zit een reflecterend POC logo voor nog een beetje extra veiligheid.

Net als het shirt heeft de broek ook een Ceramic print. De zijpanelen van de broek zijn volledig voorzien van deze print. De overige panelen zijn ‘gewoon’ zwart. De VPDs zeem is met platgestikte naden in de broek vastgemaakt, zodat er geen randen ontstaan op plekken waar je dat niet wilt. Het uiteinde van de pijpen is voorzien van een brede band die de broek zonder grippers op zijn plek moet houden. Op de linkerpijp staat met witte letters het POC logo en op de achterkant zitten twee kleine reflecterende flapjes. Deze zitten ter hoogte van je onderrug. Het bovengedeelte van de broek is volledig wit en heeft op de rug nog twee zakjes. Het rugpaneel is van mesh wat op de schouders overgaat in twee bretels met dezelfde stroeve binnenkant die je ook bij de mouwen zag. Op de overgang van de bretels naar de broek zit een groen rubberen labeltje met daarop het logo van het VPDs. Deze zeem heeft drie verschillende diktes waarbij deze rondom je zitbotjes het dikst is. Naar de zijkanten toe wordt deze steeds iets dunner.

Specificaties:
POC AVIP SS Ceramic Jersey
Verkrijgbaar in maat S t/m XL
Prijs: € 180,-

POC AVIP Ceramic VPDs bib short
Verkrijgbaar in maat XS t/m XL
Prijs: € 250,-

Eerste indruk
Mooi! En hoewel dat natuurlijk mijn persoonlijke smaak is, zijn, aan de reacties te horen, veel andere wielrenners dat met me eens. Het is erg herkenbaar en typisch POC. Stond er geen logo op dan nog weet het gros van de wielrenners dat deze set afkomstig is van POC. Naast dat het er mooi uitziet is het een kledingset met de nodige technische details waarvan ik de valprotectie een mooie vernieuwing vind. Je kan wel voelen dat dit aanwezig is en het klinkt logisch dat je door de golfjes in de stof een (minimale) ruimte creëert die wrijving verminderd. De broek en de zeem zitten erg lekker, de pasvorm van de broek is goed. Dit geldt ook voor het shirt al zit deze rondom de hals wat strak als ik de rits helemaal dicht doe. De rest van het shirt zit comfortabel strak en knelt niet. Nu is het tijd om ermee op pad te gaan. Later volgen mijn bevindingen van de kleding!

   

Tags: