Rapha zal bij de meesten bekend zijn van hun kleding, maar ook voor accessoires kan je bij Rapha terecht. Zo ook voor ‘eyewear’. De renners van team Aqua Blue Sport heb je er bijvoorbeeld mee kunnen zien rijden. Van Rapha ontvingen we de Pro Team Flyweight bril van carbon.

25 gram geeft de weegschaal aan en dat is veruit de lichtste bril die ik ooit gedragen heb. De bril heeft geen frame, alleen een lens waar twee pootjes en een neusvleugel aan geklikt zijn. Het wisselen van lens is ook een kwestie van de pootjes en neusvleugel losklikken en deze op een andere lens klikken. De pootjes zijn van carbon, matzwart en zijn een beetje gebogen, net als de vorm van je hoofd. Aan het uiteinde van de pootjes zit, heel subtiel, een aantal rubber ribbels die de bril op z’n plek houden. De lens heeft aan de voorkant de herkenbare strepen van Rapha, die je bijvoorbeeld ook aan de achterkant van een paar van hun sokken kan vinden. De lens is de ‘neutral grey/bronze mirror’ lens van Carl Zeiss die een beschermende behandeling heeft gehad. Krasvast, waterafstotend en hij beslaat niet en dat de lens niet beslaat kan ik beamen. En zoals alles bij Rapha ziet de bril er erg strak uit. Aan alle details is aandacht besteed. Alleen de verpakking ziet er al als een kadootje uit.

Licht en zicht
Er zijn twee dingen die direct opvallen bij het opzetten van de bril. De bril is echt heel licht en de lens, zonder frame, zorgt voor een heel breed zichtveld. Doordat je niet tegen een rand aan kijkt en het enorm lage gewicht heb je na vijf minuutjes al niet meer door dat je een bril op hebt. Als je heel goed kijkt heeft de lens wel een heel dun randje. Maar omdat deze zo dun is zie je deze tijdens het dragen helemaal niet. De lens geeft een goede bescherming tegen de zon. Ook bij bewolkt weer heb je voldoende licht en zicht met deze bril. Om te testen heb ik de bril even in de helm gestoken, en dit blijft prima op z’n plek. Tijdens meerdere ritten met deze bril heb ik echter geen moment gehad dat ik ook daadwerkelijk de bril af moest doen. Het zicht en licht is top!

De Rapha Pro Team Flyweight carbon bril kost € 180,- en is de duurste bril uit de serie. De overige Flyweight modellen van Rapha kan je op je neus hebben voor € 165,-. Het verschil zit ‘m in het materiaal dat gebruikt is. De carbon variant is stijver en steviger dan het materiaal (Grillamid) waar de overige modellen van gemaakt zijn. Qua gewicht doen de verschillende brillen niet voor elkaar onder, deze zijn allemaal 25 gram licht.

Pro Team Flyweight Glasses – Carbon
Gewicht: 25 gram (zelf gemeten)
Prijs: € 180,-
meer info via Rapha