Soms heb je gewoon meer spullen nodig dan dat er in de zakjes van je wielershirt past. Denk aan een lange tocht, of graveltochten die nu steeds populairder worden. De zwaardere omstandigheden vragen meer van het materiaal en dus is het beter om net wat meer reserve materiaal en gereedschap mee te nemen. Een zadeltas is dan een handige uitkomst. Bij SKS hebben ze de Explorer serie, die zoals de naam al doet vermoeden gericht is op de avontuurlijke fietser,  De Explorer serie bestaat uit een aantal tassen die aan het zadel of aan het frame vastzitten. Op de redactie kregen we de SKS Explorer Straps 1800 binnen.

De grootste met 1800 ml
De SKS Explorer Straps 1800 is de grootste in een serie van drie zadeltassen. Naast de 1800 heb je ook nog de 500, en 800. De cijfers staan heel makkelijk voor de inhoud van de tassen in milliliters. Bij de Straps versie zit de zadeltas vast met klittenbandjes. Er bestaat ook een Click-versie die vastzit met een houder aan het zadel, rond de zadelpen zit dan nog wel een klittenbandje. Van de Click-versies zijn er overigens maar twee modellen: de 800 en 1800. Waar de 1800 verschilt met de andere, is dat hij uitvouwbaar is. Zo kun je de inhoud met net iets meer dan een halve liter vergroten. Onderop zit een rits en als je die open doet, dan gaat de onderkant omlaag en vergroot je dus het volume.

Waterafstotend
De buitenkant voelt erg stevig aan. Niet alleen is het materiaal dik, maar ook van een slijtvast materiaal dat aanvoelt als een soort rubber. De ritsen zijn gelamineerd, waardoor water niet direct naar binnen kan. Het buitenmateriaal van de tas is op papier waterafstotend. Dus hebben we hem ook nog even onder de kraan gehouden, om de tas echt op de proef te stellen. Resultaat: een droge binnenkant. Vouw je de tas uit, dan is de tas helaas niet meer waterdicht. Dat komt door het materiaal dat nodig is om het extra volume af te sluiten. Dit materiaal is dunner dan de standaard buitenkant en laat water door. Goed om even te weten. Aan de buitenkant zit ook nog reflecterend materiaal in de vorm van het logo en streepjes.

Klittenband straps
De tas zet je vast met drie straps. Er gaan er twee rond je zadelrails en die zet je uiteindelijk vast met klittenband aan de zijkanten van de tas. Rond de zadelpen gaat ook klittenband. Aan de binnenkant van dit klittenbandje zit een strip die stroef aanvoelt, een soort gripper die je kent van je bibshort. Dit beschermt de zadelpen en zorgt ervoor dat het bandje netjes op zijn plek blijft. De strip zorgt er ook een beetje voor dat de tas niet heen en weer gaat schommelen, al moeten vooral de zij-straps daarvoor zorgen. Door het grote volume, en met het gevolg dat je er meer in stopt, is er wel een beetje schommeling. Het vastzetten gaat eenvoudig met de straps. Het enige wat een beetje pielen is, zijn de straps om de zadelrails krijgen. Maar dat geldt voor alle zadeltassen met deze bevestiging.

De binnenkant
De binnenkant van de tas is in oranje uitgevoerd. Een bekende kleur voor SKS, maar het moet ook helpen om je spullen terug te vinden door de lichte kleur. Het zal een beetje helpen, maar de grote opening is eigenlijk al voldoende. Aan de binnenkant zijn er 4 vakjes te vinden. Aan de zijkanten zitten drie zakjes, één grote en twee kleinere. Direct bij de opening zit het vierde vakje. Bij het vakje bij de opening kan het wel eens zijn dat het opgepropte materiaal, dat uitvouwt bij het vergroten van de tas, in de weg zit. Dat moet je dan een beetje opzij duwen.

Acht binnenbandjes kunnen erin
De Exlorer 1800 heeft dus een inhoud van 1800 milliliter. Het grote volume van 1,8 liter heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Het staat wat minder mooi bij een slanke racefiets, maar daar is hij ook niet op gericht. De tas is meer gericht op de avontuurlijk gravelracer. En dan is het belangrijk om te kijken wat er allemaal in past. Omdat de inhoud in liters soms een beetje vaag aanvoelt, hebben we even naar een andere manier gekeken om de inhoud aangeven. We hebben gekozen voor binnenbanden, iets wat iedere fietser heeft. Je kunt in de zadeltas 6 binnenbanden (700 x 28c) kwijt, vouw je de tas uit dan krijg je er zelfs 8 binnenbanden in. In de praktijk stop je er natuurlijk niet 8 binnenbanden in maar een variatie van spullen. Er is voldoende ruimte voor minitools, repen en co2-patronen. Er past zelfs een regenjack in, al is dat een beetje afhankelijk van het formaat van je regenjack. Mogelijk moet je de tas dan wel uitvouwen.

Details
SKS Explorer Straps 1800
Afmetingen in mm: 180 x 80 x 130 met uitvouwstuk 220 x 80 x 140
Inhoud 1,8L (zonder uitvouwstuk) 2,4L (met uitvouwstuk)
Gewicht (zelf gemeten): 164 gram
Adviesprijs: € 27,99
Meer info via SKS

Conclusie
De Explorer Straps 1800 heeft een specifieke doelgroep. En is daardoor niet voor iedereen, maar kan een goede uitkomst bieden voor mensen die van plan zijn een graveltocht te rijden. Twee binnenbanden, een multitool, repen, co2 patronen en nog wel meer. Er past veel in de grote ruimte. En dan kun je hem in geval van nood ook nog vergroten. En het gewicht van 164 gram valt nog best mee voor een tas van deze grootte. Met een prijs van € 27,99 is het product ook goed geprijsd. Zeker als je het robuuste materiaal meeneemt in de beoordeling. SKS heeft met de Explorer Straps 1800 een prettige zadeltas neergezet voor de avontuurlijke fietser.