De SKS Raceday minipomp is al langere tijd een bekende in de wielerwereld. Er zijn al meerdere generaties van de pomp en zo langzamerhand begint de pomp een klassieker te worden. Maar waarom dan? Als we de pomp op papier bekijken heeft de pomp een scherpe prijs, kan hij tot 10 bar pompen en met 26 centimeter heeft de pomp een goede lengte voor houvast en om kracht te zetten. Daarbij krijg je 5 jaar fabrieksgarantie op de Raceday. Maar eigenschappen op papier zeggen maar zoveel, dus hebben wij de pomp aan een test onderworpen om te kijken of hij zijn klassieker-status kan waarmaken.

In de hand
In je hand voelt de pomp licht aan. Lichter dan je verwacht bij een pomp van deze lengte, want met bijna 26 cm is de pomp langer dan de meeste minipompen. Maar een pomp bestaat natuurlijk voor een groot gedeelte uit een luchtkamer, dus het gewicht gaat niet zo snel omhoog. Op onze weegschaal geeft de pomp 102 gram aan. Daarmee win je geen prijzen, maar het gewicht is acceptabel. De pomp bestaat uit aluminium, plastic en rubber afdekdopjes. De materialen voelen stevig aan en dus de pomp ook.

Met houder geleverd
Bij de pomp wordt een houder voor onder je bidonhouder meegeleverd. De houder is van hard plastic met een rubberen spanbandje. Het pompje past er mooi strak in. Eigenlijk zou je het rubberen spanbandje niet nodig hebben. SKS heeft het slim gedaan om de pomp vast te zetten op een stuk kaal aluminium. Hierdoor krijg je op den duur geen zichtbare krassen of dat het logo half is weggesleten.

Even draaien
Voordat je de pomp kan gebruiken, moet je eerst de hendel een kwartslag draaien. De hendel zit dus vastgeklikt als je hem niet gebruikt. Er zit wel een heel klein beetje speling in de hendel als hij vastgeklikt zit. Door de speling zou je de pomp in theorie kunnen horen rammelen als je over slecht wegdek rijdt. Maar door de geluiden van de rijomgeving hoor je dat nooit. De pompkop is afgesloten met een rubbertje en houdt dus vuiligheid buiten. Het rubberen kapje haal je makkelijk naar achteren en zit niet in de weg bij het pompen.

Pompen
De pomp schuif je makkelijk over het ventiel en hoef je niet vast te zetten met een hendeltje. Sommige willen wel graag dat je de pompkop vast kunt zetten, maar eigenlijk vind ik dat niet nodig bij een minipomp. Want om je ventiel te beschermen, is het toch verstandig om de pomp bij het ventiel tegen te houden. Hij pompt soepel. Het formaat van de pomp zorgt er voor dat je goed kracht kunt zetten. Je hebt net even wat meer houvast dan bij zo’n hele kleine minipomp. Door het volume van de pomp, vult de band zich redelijk snel met lucht. SKS Germany geeft aan dat de pomp tot 10 bar aankan. Tot 7,5 bar gaat het pompen comfortabel zonder dat de pomp heen en weer begint te schudden in je handen. Wil je er meer in hebben dan zal je wel flink meer kracht moeten zetten.

Details
Adviesprijs: € 17,99
Gemeten gewicht pomp: 102 gram
Gemeten gewicht houder: 17 gram
Lengte: 259 mm
Meer info via SKS-germany

Conclusie
De SKS Raceday is simpel gehouden. En soms is simpel de beste keuze, want geen poespas zorgt voor een goede balans. Dat betekent een goede prijs-kwaliteitsverhouding, maar ook een goede balans van gewicht en formaat. De pomp is goed vast te houden en je kunt er voldoende kracht mee zetten om 7 á 8 bar in je band te pompen. De SKS Raceday doet gewoon wat hij moet doen. Dat doet hij al jaren en ik schat in dat hij dat voorlopig ook nog wel zal blijven en daarmee verdient hij zijn zo onderhand wel zijn klassiekerstatus.

WINACTIE
We hebben 2 SKS Raceday minipompen en die geven we weg. Geef hieronder aan waarom jij deze pomp denkt nodig te hebben en misschien win jij dan!  Maandag 15 juli na 12:00 uur trekken we de leukste winnaars.