Herfst betekent weer kou, wind, regen en 24/7 een nat wegdek. Waar ik nog slechter tegen kan dan tegen regen, is opspattend water. Waarom? Omdat hier ook altijd zand en viezigheid van de weg bij zit. Maar het zorgt ook voor een nat achterwerk. Zo’n zompige zeem is voor mij helemaal een reden om rechtsomkeert te maken. Een spatbord biedt uitkomst!

SKS heeft een breed assortiment als het om spatborden gaat. Voor alle fietsdisciplines is er wel een passende oplossing bij SKS. Ik mocht de eerste herfstdagen op pad met de SKS S-Blade. Een smal spatbord voorzien van een quick release sluiting. Hierdoor past het op alle vormen zadelpennen mits de diameter niet meer is dan 35 mm. Het spatbord is geschikt voor banden tot 38 mm breed en biedt hierdoor prima bescherming voor een racefiets of cyclocrosser, maar is niet geschikt voor de mountainbike. Qua lengte steekt hij helemaal over het achterwiel. De quick release is voorzien van een inbus waarmee je de hoek van het spatbord kan instellen. Hierdoor kan je het spatbord wat hoger of lager boven je achterwiel positioneren. De quick release bestaat uit een band van stof, die je om je zadelpen slaat. De binnenkant van deze band is voorzien van rubberen grippers die het op z’n plek houdt. Met een kunststof uiteinde klik je de quick release simpel dicht en het spatbord zit vast. Het afstellen qua lengte van de band is erg makkelijk en binnen twee minuten kan je op pad met het spatbord. De keren er na heb je binnen 15 seconden het spatbord gemonteerd. Demonteren gaat nog sneller.

Het spatbord doet wat hij moet doen. Mijn rug en achterwerk blijven schoon en vooral droog! Als je naar de fiets kijkt na afloop van de rit kan je goed zien dat het spatbord zijn werk heeft gedaan. Het frame is vrij smerig onder het spatbord. Het gedeelte boven het spatbord is nog helemaal schoon. Ik heb het spatbord getest met crossbanden en gewone banden. Crossbanden hebben een grover profiel waardoor er meer water en viezigheid van de weg opspat. Maar ook met deze banden komt er geen spat langs het spatbord. Het SKS S-Blade spatbord heeft een adviesprijs van € 13,99.

Meer info via SKS

WINACTIE
We mogen 3 S-Blade spatborden weggeven. Geef hieronder aan waarom jij dit spatbord denkt nodig te hebben en misschien win jij dan! Dinsdag 7 november na 12:00 uur trekken we de leukste winnaar.

Gerelateerd