Wat is nou een goede minitool? Voor velen is dat er een die makkelijk onderweg mee te nemen is door het compacte formaat, maar toch eentje die solide aanvoelt bij het repareren van je fiets onderweg. Welke tools daar wel eens onder kunnen vallen is de TOM serie van SKS.

14 functies
Die serie bestaat uit drie modellen: de 7, 14 en 18. Wij kregen de TOM 14 opgestuurd. En die heeft, zoals de naam al doet vermoeden, 14 functies aan boord. Natuurlijk zitten er de meeste standaard inbussleutels op: 2,5, 3, 4, 5, 6, 8 mm. En met de torx (T25), kruiskop en platte schroevendraaier heb je zo’n beetje alles wat je voor de standaard reparaties onderweg moet hebben. Handige extra’s zijn de bandenlichter, twee spaaksleutels (14 en 15 g) en de flesopener, waar ook een brake pad opener aan zit om je schijfremblokjes uit elkaar te wippen als ze per ongeluk tegen elkaar zijn gaan zitten. Al deze tooltjes samen wegen 128 gram op onze weegschaal en zit in een bijgeleverd neopreen hoesje.

Robuust maar toch compact
De tool voelt stevig aan. Dat de tools zijn van rvs met een aluminium behuizing, en het voelt daardoor ook robuust aan. Ook een beetje door het gewicht, dat hoger lijkt door het formaat van de tool. Er zit dan ook weinig ongebruikte ruimte in de tool. Het formaat zit tussen mini en prettig handzaam in. Waardoor je hem makkelijk kunt meenemen in je achterzakje, zonder dat het irriteert. Maar hij is wel stevig genoeg zodat je nog altijd voldoende kracht kunt zetten, om boutjes goed vast te zetten. De tools bewegen met voldoende weerstand bij het uitdraaien. Daardoor blijven de individuele tooltjes ook goed in positie staan als je iets aandraait. De bandenlichter is ook van metaal maar heeft een dunne coating ter bescherming van je velgen. Het neopreen hoesje zit strak om de tool heen, waardoor er geen sluiting nodig is. Daar twijfelde ik in het begin een beetje aan, maar zelfs met schudden, komt de tool er niet zomaar uit.

Voor een prijs van € 19,95 krijg je met de TOM een degelijke tool, die goed te gebruiken is onderweg en makkelijk mee te nemen is door een mooie mix tussen een compact en handzaam formaat.

Specificaties
Maten: 72 x 30 x 20 mm
Gewicht: 128 gram
Prijs: € 19,95
Meer info via SKS