Je hoeft geen opleiding tot fietsenmaker te hebben gehad om je fiets in goede conditie te houden, maar zorg er wel voor dat je goed gereedschap hebt. We bekeken een toolbox van Birzman om te zien of zij dat kunnen bieden. Als we alleen op naam afgaan moet deze Birzman Essential Tool Box dé gereedschapkist zijn waar we het over hebben. Eentje met de essentiële tools om je fiets te onderhouden. Laten we maar eens gaan kijken of dat ook een beetje klopt.

Je krijgt de set in mooie en solide kunststof koffer die je met twee sluitingen stevig dicht kan maken. Aan de binnenkant zit het gereedschap verdeeld over de twee helften, ingeklemd in schuimrubber. Het zit er allemaal stevig in. Als je hem open op z’n kop houdt valt alleen de 8 mm inbussleutel eruit, de rest blijft keurig op zijn plek ondanks wat schudden. Niet iets dat je in de praktijk veel zal doen hoop ik, maar het valt er dus niet snel uit. In totaal zitten 13 soorten gereedschap in de koffer, waarvan sommigen meerdere functies hebben. We zetten ze even op een rij.

 1. Torx T10/T25/T30 sleutel in ‘driepoot’ vorm waardoor hij handig te bedienen is met 1 hand.
 2. Setje inbus sleutels, 7 stuks van 1.5 tot 6 mm. Die 1.5 mm is wel heel klein, maar in andere sets ontbreken soms de kleine maten. Goed is dat de sleutels een rond uiteinde hebben waardoor je de sleutel ook onder een hoek kan gebruiken als je er niet goed bij kan.
 3. 8 mm inbussleutel met een leerachtige grip waardoor deze lekker in de hand ligt. Deze maat gebruik je typisch voor je pedalen. Deze sleutel gebruik je ook i.c.m. de adapter bij 4. De grip gaat helaas tot over het uiteinde aan de lange zijde waardoor je dit uiteinde niet kan gebruiken, terwijl die wel handig kan zijn bij het snel vast of losdraaien van je pedalen.
 4. 1/2″ adapter om in combinatie met de 8mm inbussleutel te gebruiken voor de lockring- en bracketcupafnemer. Niet echt gereedschap maar een hulpstuk.
 5. Set van twee kunstof bandenlichters. Een altijd handige hulp bij het verwijderen van je buitenbanden
 6. Cassette lockring-afnemer voor Shimano HG cassettes. Deze gebruik je vaak samen met de kettingzweep (zie nummer 12).
 7. Schijfrem ‘gap indicator’. Hulpmiddel om je remklauw makkelijk uit te lijnen. Slim ding, hebben we nog niet eerder gezien bij toolboxen.
 8. Bracketcupafnemer voor Hollowtech II brackets.
 9. Spaaksleutel voor 12G/13G/14G/15G en Shimano 4.3/4.4
 10. Kettingpons, geschikt voor alle soorten kettingen van 5 tot 12 speed en ook 1/8″ single speed kettingen. Ze gebruiken een veertje die de verschillende maten kettingen aankan. Lekker groot en daardoor goed vast te houden. Handig is dat er in het holle handvat een zogenaamde kettingmontagehaakje zit die de twee kettinguiteinden bij elkaar houdt.
 11. Pedaalsleutel, 15mm. Groot en dik met een flink stuk rubber waardoor je er goed grip op hebt. De meeste racepedalen kan je echter alleen nog met een inbussleutel monteren. Bij de wat oudere en goedkopere modellen en Speedplay pedalen heb je deze sleutel wel weer nodig.
 12. Kettingzweep voor kettingen van 7 tot 12 speed. Deze heeft een dubbele functie, want er zit ook een sleutel op voor de lockring van bijvoorbeeld baankransjes. Net als de pedaalsleutel dik met flink wat rubber voor de grip.
 13. Schroevendraaier met zowel 5.5 platte- als PH2 kruiskop. Altijd handig een schroevendraaier, maar op sommige fietsen zitten geen ‘gewone’ schroefjes meer, enkel inbus. Op een fiets met een nieuwe Campagnolo-groep die we hebben staan zitten schroefjes bij de derailleur, maar die zijn net te klein voor deze schroevendraaier. Het was dus goed geweest als er nog een kleiner maatje bij zou zitten.

PS: Let wel op dat zowel de cassette- als bracketcupafnemer niet voor Campagnolo geschikt zijn.

Details
Birzman Essential Tool Box (BM17)
Totaalgewicht 2,61 kg
Adviesprijs: € 159,95
Birzman

Plus
+ Mooie en solide koffer waarin alles op zijn plek blijft zitten
+ Gereedschap is goed te hanteren door gebruik van rubber e.d.
+ Slim gebruik van gereedschappen (bijv. 8 mm inbus ook nodig voor bracketcupafnemer én cassette lockring-afnemer)

Min
– Schroevendraaierkoppen zijn een maatje te groot voor de schroefjes op een racefiets
– Uiteinde 8 mm inbussleutel niet te gebruiken door grip

Conclusie
Zowel de koffer als het gereedschap stralen kwaliteit uit. Op het oog, maar ook als je ermee aan de slag gaat. Solide spul dat niet na een paar klussen al versleten is. Jammer is wel dat de schroevendraaier in deze set net een maatje te groot is voor bijvoorbeeld derailleurschroefjes en dat de lange zijde van de 8 mm inbussleutel niet te gebruiken is. Ook de pedaalsleutel vond ik in eerste instantie overbodig, maar toch kan deze van pas komen als je met Speedplay pedalen rijdt, of wat oudere of goedkopere SPD-SL of Look pedalen bijvoorbeeld. Heb je die pedalen niet, dan is hij overbodig. Datzelfde geldt ook voor de bracketcupafnemer. Heb je geen cups, dan heb je hem niet nodig. Slim zijn het kettingmontagehaakje in de kettingpons en de lockringsleutel verwerkt in de kettingzweep.

Merk je dat je iedere keer iets te kort komt om je fiets in de basis zelf te onderhouden, doe jezelf dan een plezier en schaf een degelijke gereedschapsset aan, bijvoorbeeld zoiets als deze van Birzman waarmee je alle basiswerkzaamheden gedekt hebt, ondanks de twee minpuntjes. Wil je meteen alles in huis hebben dan kan je ook nog gaan voor een van de twee grotere ‘Travel’ of ‘Studio’ koffers van Birzman. Het is een eenmalige aanschaf die je een leven-lang gebruikt en die je altijd nog uit kan breiden als je iets speciaals nodig hebt, te beginnen met een kleine maat schroevendraaier. 

 

 

Gerelateerd