Je wil er niet te veel over nadenken, dat moment dat je je helm eindelijk een keer nodig hebt. Gelukkig zien we eigenlijk steeds minder wielrenners zonder rijden, dat vinden we stiekem wel een beetje fijn. Een aantal van ons hier is wel eens onaangenaam met het asfalt in aanraking gekomen en heeft ondertussen het nut van een helm aan den lijve ondervonden. Waar je tot een paar jaar geleden flink geld moest neertellen voor een lichte, aerodynamische helm zijn er vandaag de dag gelukkig best wat opties om veilig en goed voor de dag te komen.

Zo rijden we een tijdje rond met de Specialized Propero 3, een helm die qua uiterlijk duidelijk hint naar zijn veel duurdere broer, de S-Works Prevail waar veel profs mee rondrijden. De grote horizontale luchtschepper aan de voorkant en de vloeiende lijnen naar de achterkant roepen direct herkenning op. En waar de Propero 2 duidelijk een budget-broertje was, oogt deze nieuwe uitvoering echt heel strak.

Fit and forget
Ook qua comfort biedt de Propero 3 alles wat je mag verwachten. De helm is in hoogte verstelbaar (met zo’n 6 stappen) en heeft een grote instelknop aan de achterzijde die ook met handschoenen aan te bedienen is. Het is altijd even oppassen bij een helm of ‘ie qua vorm bij je hoofd past, maar dankzij de ruime instelmogelijkheden krijg je deze helm in ieder geval altijd strak op je hoofd. Maar waar het echte draagcomfort vandaan komt is het relatief gering gewicht. Nagewogen blijkt de Propero 3 maar 275 gram (maat M) te wegen, dat is voor een helm van onder de € 100,- best goed. Grootste voordeel hiervan is dat je bijna niet doorhebt dat je ‘m ophebt, en dat is precies wat een goede helm doet: fit and forget zeg maar.

Wat ik persoonlijk prettig vind zijn de grote ventilatieopeningen, iets waar goedkopere helmen vroeger in tekort schoten. Ik heb de Propero 3 ook tijdens veldrijden getest en bleef redelijk goed op temperatuur, ik had in ieder geval niet het gevoel dat ik het te warm kreeg door de helm die ik droeg. Natuurlijk merk je soms ook verschillen met duurdere helmen. Zo voelen de kinbandjes net iets minder prettig en is ‘ie natuurlijk wel iets zwaarder, maar daartegenover staat een scherpe prijs van €99,90.

Details
Specialized Propero 3
Maat: Medium
Gewicht: 275 gram
Prijs: € 99,90
Verkrijgbaar in zwart, wit, rood, mat mint of fluor geel.

Conclusie
Met de vernieuwde Propero 3 heeft Specialized een helm in handen die het vast goed gaat doen in Nederland. Je krijgt veel voor weinig en bent verzekerd van een relatief lichte, goed zittende helm die er ook voor je zal zijn als je ‘m echt nodig hebt. Hij is verkrijgbaar in 5 verschillende kleuren.

Meer informatie bij Specialized  

Gerelateerd