“Wat heb jíj dan op je stuur?!?”, hoorde ik veel de afgelopen weken. Ik heb namelijk gereden met de SpirGrips van Skopre. Dit zijn twee kleine grips die je aan je stuur kan bevestigen.

Volgens Skopre zijn de SpirGrips aerodynamisch en het concept is gebaseerd op diverse wetenschappelijke studies. Het belangrijkste doel is om extra comfort te geven en ervoor te zorgen dat je polsen en onderarmen minder belast worden. Bijkomend voordeel is dat ze zorgen voor meer aerodynamische houding. Ze zijn te verkrijgen voor de mountainbike waarvoor ze een UCI goedkeuring hebben, en een versie voor een racestuur. Met die laatste heb ik dus gereden.

Eenvoudig monteren
De set weegt 116 gram en er wordt carbonpasta bijgeleverd. Het monteren gaat eigenlijk net zo makkelijk als hoe je een fietscomputerhouder op je stuur monteert. Met een inbussleutel draai je de boutjes aan, even nog de grips positioneren zodat je de goede houding hebt. Zelf heb ik de grips het eerste rondje nog niet heel strak aangedraaid waardoor ik ze tijdens het fietsen nog een beetje naar mijn houding kon zetten. Toen ik de voor mij beste houding gevonden had, heb ik ze echt vastgedraaid.

Wanneer je normaal met je handen boven op je stuur toert en je let er op, dan valt het op hoe ongemakkelijk de hoek van je polsen is. Hoe verder je je handen uit elkaar zet, hoe minder scherp die hoek wordt, maar het blijft een niet-natuurlijke houding. Dus toen ik voor het eerst een rondje maakte met de SpirGrips viel me direct op dat de hoek van je polsen hiermee veel natuurlijker is. Het voelt zelfs ontspannen en doordat je duimen meer naar boven gericht zijn gaan je ellebogen automatisch meer naar binnen staan. Ook als je dieper wil gaan zitten dan gaan je ellebogen automatisch nog meer naar binnen staan. Terwijl wanneer je dieper gaat zitten met je handen boven op het stuur je ellebogen juist meer naar buiten gaan staan. Je moet zelf de houding maar even na doen om datzelfde te voelen.

Comfort en aerodynamisch
Je fietst dus met meer comfort en makkelijker in een aerodynamische houding. Je moet even wennen tijdens het sturen omdat je handen zo dicht bij elkaar staan, maar gelukkig went dat snel. De grips hebben een natuurlijke vorm voor je handen. Zelfs met handschoenen aan vallen je handen er goed over. De buitenkant van je handpalm leunt zachtjes tegen je stuur terwijl je een vuist maakt om de grips. Je zit in een soort van tijdrithouding.

Ik wil het ook nog heel kort over de kleur hebben. Witte grips op een zwart stuur ziet er wat mij betreft niet zo mooi uit. Gelukkig hebben ze de grips ook in glanzend- en in matzwart. Dat wat betreft de kleur.

Het is eenvoudige oplossing voor fietsers die graag aerodynamischer op de fiets willen zitten. Ook voor diegenen die de woon-werkkilometers met een sportieve fiets afleggen. Ook als je vaak last hebt van je polsen is dit een fijne oplossing. Je merkt echt het verschil als je ermee rijdt. Gelukkig zijn ze lekker makkelijk te monteren zonder dat je je hele stuur moet wisselen voor een of andere tijdritconstructie. Voor wedstrijdfietsers is het geen oplossing want onder andere de UCI, de KNWU en de KWBW accepteren deze accessoire niet tijdens hun wedstrijden. De grips zijn gemaakt van kunststof en zijn geschikt voor een stuurdiameter van 31,8 mm. De adviesprijs voor een set is € 59,95 (de mountainbike versie kost € 49,95).

Meer info via SpirGrips