Omdat je een auto ook niet koopt om er daarna alsnog lampen op te zetten of er een kilometerteller in te zetten die je dan thuis ook nog eens steeds moet opladen, zetten ze bij Volata een Smart Bicycle in de markt waarbij alles is geïntegreerd.

De Model 1 is voor de commuter (woon-werk) gemaakt. In de bovenbuis zit de elektronische module die alle electronica op de fiets reguleert. De accu en de gps-module zitten daar ook. Deze wordt tijdens het fietsen opgeladen door de naafdynamo. Het licht zit geïntegreerd in het frame waarbij vooral de koplampen (ja het zijn er twee) opvallen omdat ze in de voorvork zijn verwerkt. Leuk detail is dat de lampen bewust ter hoogte van de spaken zijn geplaatst zodat tijdens het rijden het licht reflecteert naar rechts en links zodat je van de zijkant ook zichtbaar bent. De verlichting gaat automatisch aan wanneer het donker wordt.

De fietscomputer die is geïntegreerd in de stuurpen is te bedienen met de knoppen bovenop je shifter. Deze zijn door Volata zelf ontworpen. Met de fietscomputer, die je aan je telefoon kan koppelen via Bluetooth, kan je allerlei informatie terugzien. Onder andere het weer, de temperatuur (fiets heeft een eigen sensor), de snelheid en turn-by-turn navigatie. Via de bijgeleverde app op je telefoon geef je aan waar je naar toe wil en je fietscomputer laat je de route zien.

Er zit zelfs twee toeters op die je ook vanaf de knoppen op je shifter kan bedienen, eentje hard en eentje zacht zodat mensen niet schrikken wanneer je ze wil inhalen. Ook zit er een electronisch fietsslot op. Wanneer je deze instelt, gaat er een alarm af als iemand aan je fiets zit en krijg je op je telefoon een bericht hiervan. Ook kan je via de GPS de coordinaten van je fiets achterhalen. Dit werkt via een geïntegreerde GPRS/2G connectie die in de fiets zit. Hoewel het alarm hard genoeg is om dieven af te schrikken wil je er misschien toch ook nog een fysiek slot bij.

De fiets heeft een riemaandrijving van Shimano en de Alfine naafversnelling bedien je met Di2. Het frame is gemaakt van aluminium met een voorvork van carbon. Veel onderdelen zijn van Fizik en er zitten Crankbrothers Double Shot pedalen bij. Het gewicht voor maat M is 10,6 kg maar de uiteindelijke versie zal 10,2 kg zijn. De fiets is er in het wit en in het grijs en heeft een prijs van € 3499,-. Als accessoires zijn er diverse opties. Van spatborden tot een zwevende bagagedrager waarop je met een magneetconstructie heel makkelijk de tas kan vastmaken.

We hadden er vorig jaar al over geschreven, maar mochten nu een kort stukje erop rijden. Erg comfortabel en stil, geholpen door de 32mm Vittoria Zaffiro banden en de Shimano Alfine groepset. Met de 11-speed kom je makkelijk elke heuvel op maar je kan ook groot genoeg schakelen om lekker tempo te rijden. Het is geen volbloed racer maar een lekkere toertocht zal echt geen probleem zijn. De display ziet er erg strak en helder uit. Ook de navigatie is erg handig voor je woon-werk fiets. De eerste levering gaat in juni plaatsvinden. De fiets zoals wij die reden en fotografeerden is een prototype en zo’n 80% zoals hij zal worden. Het design blijft gelijk, alleen zal er nog de puntjes op de ‘i’ worden gezet wat betreft de afwerking.

     

Volata Cycles

Gerelateerd

  • Bruno

    Gaaf ding. Komt in de buurt van mijn ideale woon-werk cruiser. Ik ben benieuwd of de koplampjes genoeg zijn voor een ritje in een donkere buitengebied. … en spatbordjes zijn natuurlijk te regelen, toch?

  • Youri Lentjes

    Mooi uitgevoerd concept. Snap alleen niet waarom navigatie handig zou zijn voor een woon-werkfiets. De meeste mensen weten de weg naar hun werk toch wel… 🙂