Soms kom je op social media grappige, handige of nuttige items tegen. Zo kwam ik onlangs het account van Fumpa Pumps tegen. Het cross-seizoen is begonnen en daarbij gebruik ik meerdere keren per week een automatische pomp met digitale manometer voor de ideale bandenspanning. Het model dat ik gebruik wordt niet meer gemaakt, dus als er een soortgelijk product voorbij komt is mijn interesse gewekt.

Fumpa Pumps is afkomstig uit Engeland en het is een kleine compressor met digitale manometer. De compressor werkt op een oplaadbare Lithium accu waarmee je ongeveer zes banden volledig kan oppompen. De maximale bandenspanning is 120 PSI en dat komt neer op iets meer dan 8 bar. Daarmee is de pomp geschikt voor bijna alle disciplines in de wielersport.

Het apparaatje weegt een kleine 400 gram en is niet heel veel groter dan het kartonnen doosje van een binnenband. De pomp heeft een kort rubberen slangetje met een pompkop die geschikt is voor Presta en Schrader ventielen. Het volledig oppompen van een 23mm band duurt volgens Fumpa ongeveer 25 seconden. Het opladen van de accu gaat via een USB-kabel. De Fumpa pomp is overigens niet goedkoop. Met een prijs van $ 179,- (ongeveer € 155,-) lijkt het een artikel dat voornamelijk door de serieuze wedstrijdrenner zal worden aangeschaft.

Naast de reguliere Fumpa is er ook een MiniFumpa. Deze is in de markt gezet als een alternatief voor je CO2-patroon of handpompje voor onderweg. Hij weegt ongeveer 190 gram en dat is een kleine 30 gram meer dan bijvoorbeeld een iPhone 8. Qua afmeting is hij kleiner dan een binnenband en hij past dus makkelijk in je achterzak of zadeltasje. Door het kleine formaat heeft de MiniFumpa ook een kleinere motor en accu. Met een volle accu kan je twee banden oppompen maar je kan de bandenspanning niet aflezen want hij heeft geen manometer.

Het oppompen van een band duurt ook een keer zolang in vergelijk met zijn grote broer. De pomp-kop zit direct op de behuizing en is geschikt voor presta ventielen. Ook de MiniFumpa is best stevig geprijsd met $ 139,-. Dit is ongeveer € 120,-. Ik vermoed dat dit bedrag voor de meeste wielrenners een reden is om het voorlopig nog maar bij een CO2-patroon of handpompje te houden.

via Fumpapumps.com