Als Nederlander denk je bij “Elfsteden” natuurlijk meteen aan die epische schaatstocht waar men al jaren tevergeefs op zit te wachten, maar in Brugge hebben ze er ook een!

De Elfstedenronde is een eendagskoers waarvan de eerste editie plaatsvond in 1943 en tot 1974 vanuit Brugge door West-Vlaanderen werd verreden. Een koers van formaat met winnaars als Rik van Steenbergen, Peter Post, Rik van Looy. Na 1974 hield het even op om vervolgens in ’87, ’88 en ’89 nog eens verreden te worden waarna het doek definitief viel. Tot dit jaar, want de profkoers zal opnieuw georganiseerd worden in Brugge als een UCI Europe Tour 1.1 koers. 199km lang met liefst 16 kasseienstroken en 2 plaatselijke rondes van 16 km door Brugge.

Dat is dus de profkoers, maar op diezelfde dag zal in de Brugge ook de Euro Shop Elfstedenronde Retrokoers plaatsvinden. We zien steeds vaker toertochten in retrostijl, maar een heuse koers minder vaak. De regels zijn ook bij deze retrokoers belangrijk: alleen fietsen van vóór 1987, geen carbon of aluminium, geen versnellingen aan het stuur (alleen op het frame of helemaal geen), geen klikpedalen. Deelname is voor zowel mannen als vrouwen, maar voor de mannen geldt dat er voldoende haargroei op de benen moet zijn! Geen geschoren benen dus. De vrouwen mogen dit wel. En bijvoorkeur zien ze de deelnemers in een wollen koerstrui en broek met witte sokken en zwarte schoenen, maar dit is niet verplicht. Maar als je dan toch deelneemt, zorg je daar ook voor, toch? Van te voren vindt er een controle plaats. Voldoen jij of je fiets niet aan de reglementen, dan mag je nog wel meedoen, maar zit je in de buiten categorie en doe je niet mee voor de overwinning.

Naast de prof- en retrokoers op zondag zal er op zaterdag een cyclo zijn voor de wielertoeristen met verschillende afstanden. Die dag zal er ook een Cyclo Festival in de stad Brugge zijn. Een weekend vol fietsen in Brugge dus! Hou hun website in de gaten voor verdere info.