Eurobike ligt al even achter ons, maar met zoveel mooie spullen op één plek raak je niet snel uitgepraat. Net als elk jaar deelt de beurs hun eigen awards (Eurobike Awards) uit. Hierbij wordt er gekeken naar producten die uitblinken in ontwerp, kwaliteit en functionaliteit. Om onderscheid te maken tussen alle winnaars worden er ook nog Gold Awards uitgereikt die net weer boven de winnaars uitsteken.

Met 500 inschrijvingen was er aardig wat te kiezen. De “internationale jury” bestaat uit vijf Duitsers en een Zwitser. Daarnaast kijkt ook de Deutsche Designer Club mee. Let wel, de fabrikanten moeten zelf hun producten aanleveren voor deze awards en daarbij moeten ze er ook voor betalen (resp. 125 euro voor Eurobike deelnemers en 300 voor niet-deelnemers). Lever je niets aan, doe je ook niet mee. Van de 11 Gold Awards gaan er 8 naar Duitse of Zwitserse producenten. Dat de Duitsers goed met fietsen zijn is geen geheim, maar er gebeurt elders op deze planeet toch zeker ook wel wat? Misschien waren er niet voldoende buitenlandse inzendingen, maar van “The Global Show” hadden we wat dat betreft iets meer verwacht. Bij de ‘gewone’ Awards is het wat beter verdeeld. In onderstaand overzicht zal je een aantal terechte winnaars zien, maar ook een aantal waarvoor ongetwijfeld betere kandidaten waren geweest. Desalniettemin zijn ze zeker het bekijken waard dus hebben we de racefietsgerelateerde winnaars nog even voor je op een rij gezet.

GOLD Awards

AX-Lightness Vial Evo D
Volgens de jury een fiets die niet alleen uitblinkt in gewicht en stijfheid, het grootste deel van de fiets en onderdelen is in Duitsland gemaakt. Dat vonden ze dus toch ook wel bijzonder. We zagen het frame ook hangen op Eurobike, aan een weegschaal die slechts 650 gram aangaf! Ja, de Vial is vederlicht. Ja, de Vial is superstijf en ja, vrijwel de hele fiets is in Duitsland geproduceerd. Maar er waren wel meer superlichte, stijve frames op de beurs te vinden dus om er  meteen een Gold Award aan te geven…

AX-Lightness Vial Evo B frame at Eurobike 2014  |  Racefietsblog.nl

Canyon Aeroad CF SLX
De Aeroad sprak met name de designers in de jury aan. En terecht vinden wij. De Aeroad CF SLX, zeker in deze kleur, is echt een fraaie fiets met mooie lijnen, die in het echt nog mooier is dan op de foto. Tijdens Eurobike hebben we er al even op gereden en hij rijdt ook zoals hij eruit ziet!

Canyon Aeroad CF SLX at Eurobike 2014 | Full review at Racefietsblog.nl

Rafael R-023
De Ueberbike, zoals het eveneens Duitse Rafael het zelf noemt. Niet zomaar een tijdrit- of triathlonfiets, dat is duidelijk. Te beginnen met de wielen die alleen aan de aandrijfzijde aan de fiets zitten. Al een rem gezien? Kan ook niet, die zijn volledig geïntegreerd in de naven. Ook bij slecht weer goed remmen dus. Bovendien kan je het achterwiel los van de cassette verwijderen. Makkelijk voor vervoer! Dat kleine tuitje bovenop de stuurpen is overigens voor het drinken, want de waterfles is ook volledig geïntegreerd. Weer een terecht winnaar wat ons betreft.

Rafael R-023 Ueberbike (photo by slowtwitch.com)
Foto komt inderdaad van slowtwitch.com

Canyon Commuter
In de categorie Urban Bikes kreeg de Commuter van Canyon de Gold Award uitgereikt. Door het elegante design waren ze over geen andere fiets er zo snel uit met de jury. Gaaf!

Not a road bike but fantastic all the same. Canyon's Commuter at Bikemotion 2014 | Racefietsblog.nl

 

Triple2 Schaap
Het – natuurlijk – Duitse Triple2 ontving een Gold award voor hun Schaap jack. Het jack, dat van het zogenaamde Techno-wool gemaakt is, beschermd tegen regen en wind terwijl het je ook warm houdt. Niet specifiek voor op de racefiets bedoelt, maar wel prima voor je woon-werk verkeer bijvoorbeeld.

Triple2 Schaap jacket won a Gold award at Eurobike 2014

 

Topeak Transformer-X
Zelfs met fietspompen kan je innoveren, kijk maar naar de Transformer-X van Topeak. Het pompen blijft hetzelfde, maar er zijn vooral veel slimmigheden op aangebracht.

Topeak Transformer-X pump

De Wahoo Fitness Kickr indoor trainer werd ook beloond met een Gold award. Beter laat dan niet kennelijk, want die lieten we hier op de blog meer dan een jaar geleden al zien. Björn schreef er een uitgebreide review over. Het unieke aan de Kickr is dat het in feite alleen je achterwiel vervangt. Het heeft zelf een cassette die is aangesloten op de trainer. Dit was voor de jury ook de reden om een Gold award toe te wijzen.

Wahoo Fitness Kickr indoor trainer

Awards
Ook bij de ‘gewone’ Awards is er nog genoeg het vermelden waard, ondanks dat het tweede keus lijkt. Het is niet alleen goud dat er blinkt natuurlijk! Zoals hieronder de GT Grade. Volgens de jury een schoolvoorbeeld van wat de trend is de laatste jaren als het gaat om comfort en looks. Wij waren ook al enthousiast over de Grade!

gt-grade-2015

Cannondale’s Elite Nano jersey en bibshorts sprongen eruit vanwege het minimale gewicht en de verkoelende werking van het materiaal. Daarbij zou de jersey ook met volledig open rits minimale luchtweerstand bieden.

Cannondale.Elite.Nano

Veters zijn niet louter retro, ze zijn ook licht! Slechts 175 gram per schoen bij maat 42,5. En een lust voor het oog, deze Giro Empire SLX schoenen. Vinden wij althans. De jury roemde het design met daarbij de high-end technische aspecten van de schoenen.
eurobike-giro-empire-slx

Giro viel nogmaals in de prijzen met de Rumble VR. Die kenden we alleen nog in het blauw, en dat vonden we eigenlijk maar ‘zo zo’. Beetje braaf. Maar op de site van Giro staan ze in het zwart met een vleugje oranje. Mooi! Niet een echte raceschoen, maar wel voor een fietsvakantie of woon-werkverkeer. De schoen heeft ruimte voor 2-gaats spd plaatjes, maar de Vibram zool maakt het ook mogelijk dat je er nog redelijk op kan lopen.

Giro.Rumble.VR

Ontworpen in Japan, gemaakt in Italië, dat het een winnende combinatie is, blijkt uit de keuze van de jury. Het PEdal ED Lab jacket is overdag een bescheiden donkerkleurig jack, maar ’s avonds heeft zeer goed zichtbaar door de goede reflectiecapaciteiten. Binnenkort meer hierover, want Cyril rijdt er al mee rond!

pedal.ed.lab.jacket

Ook al eerder gezien, en in de prijzen; Scott’s RC ProTec kleding. Geen dikke lagen rubber of wat dan ook, maar eigenlijk precies als de kleding die je kent. Net zo comfortabel, maar toch bescherming tegen schaafwonden.

scott_itd

 

Sugoi’s ZAP jacket is meer ‘high-vis’ dan je in eerste instantie zou verwachten. Het jack is er in het geel en roze, maar als je er in het donker er met een lamp op schijnt kan je er met geen mogelijkheid omheen. Super high-vis! Het hele jack licht op. Veilig dus, en dat is ook het idee. Ook hier later meer over, want we zijn hem aan het proberen!

Sugoi.Zap.jacket

De POC Cerebel is uiteraard gemaakt met aerodynamica hoog op het lijstje. Dat is niet nieuw, maar toch doen ze het bij POC weer net iets anders, net als bij de Octal die we onlangs hadden. Er zijn harde en zachte materialen gebruikt en het geïntegreerde vizier is van Zeiss. Daarnaast biedt de helm de renner comfort doordat het hoofd niet continu in één optimale positie hoeft te zitten. Dat beetje bewegingsvrijheid kan voor een renner al het verschil maken.

POC-Cerebel-Eurobike-Award-2014-568x568

Wij gokken op een gebrek aan alternatieve inzendingen, want hier hebben we de afgelopen jaren al veel mooiere oplossingen voor gezien. De Tern Perch wall mount. Nou niet de meest elegante oplossing, tenzij je de fiets uit de juiste hoek bekijkt. En het blijft toch een beetje spannend om je carbonnen zadelpen hiervoor te gebruiken. Wel een simpele oplossing, dat dan weer wel.

tern-perch-wall-closeup-2

 

Als laatste een bril van Uvex; de Sportstyle 702. De bril wordt als mtb-bril neergezet, maar wij zien niet in waarom deze niet op de racefiets past. Mooi ding! Standaard geleverd met twee soorten lenzen die heel makkelijk te verwisselen zijn door een magneetsluiting. Verder afgewerkt met zachte materialen en ook het neusstuk is aan te passen. Uvex kennende zal de prijs ook wel ok zijn.

Uvex.Sportstyle.702

Meer info op de website van Eurobike

Tags: