De klimuitdaging die je bijna overal kan doen: Everesting. Net zoveel hoogtemeters als de Mount Everest hoog is. Dat kan je ook bij de berg zelf doen!

Je kan zoals Kristoff Allegaert 108 keer de La Houppe doen, maar om dezelfde prestatie neer te zetten met de Mount Everest zelf voor je neus is wel heel bijzonder. De top kan je niet opfietsen, maar nadat China naar het Everest Base Camp North op 5.000 meter hoogte ook een geasfalteerde weg had aangelegd werd het ineens wel mogelijk de uitdaging aan te gaan. Het gaat niet om één lange klim, maar om 177 rondjes met een totaal van 423 kilometer die je moet afleggen. Het is ‘maar’ een stuk van 1,2 km lang met een hoogteverschil van 50m.

Onlangs haalde de Chinees Zhou “JJ” Zhuangchen deze prestatie die toch een stuk lastiger is dan hij lijkt. CyclingTips deed vorig jaar ook al een poging waarbij alle drie de fietsers het niet haalden (zie video hieronder). Beide pogingen werden opgezet door Serk Cycling, zij organiseren fietsreizen in Azië. Wat bij beide pogingen opvalt in de verhalen is hoezeer de deelnemers onder indruk zijn van omgeving, en niet in de laatste plaats de enorme berg. Zhou had overigens al eerder een succesvolle Everesting poging gedaan in zijn thuisomgeving.

Hieronder een podcast met Zhou over zijn succesvolle poging. De video daaronder van CyclingTips geeft je een aardig idee van de omgeving. Op Strava zijn de details van zijn rit en de kaart te zien.

Header foto is van Mathias Magg