De Duitse techno-pioniers van Kraftwerk gaan alweer een tijdje mee. Al sinds 1970 innoveren en vernieuwen ze de electronische muziek en zijn ze een bron van inspiratie voor vele grote artiesten en bands.

Autobahn uit 1974 (link: Kraftwerk – Autobahn – 2009 Digital Remaster) is het bekendste nummer dat ze hebben gemaakt, maar zal vermoedelijk toch nooit verder komen dan plek 344 die ze in ’00 haalden bij de Top 2000. In 2003 brachten brachten ze hun 10e studio album uit, met een re-release in 2009: Tour de France Soundtracks.

Begin jaren tachtig, na hun veeleisende “Computer World” tour, was ‘kopman’ Ralf Hutter op zoek naar een manier van lichaamsbeweging welke ook bij Kraftwerk zou passen. Hij overtuigde de rest van de groep ook te gaan fietsen. Hieruit is later het nummer “Tour de France” ontstaan, waarin ook geluiden zitten van kettingen, schakelen en het zwaar ademen van de fietser. Toen in de jaren 80 wilde Ralf al een heel album maken met de Tour als thema maar de rest van de band zag daar toen geen heil in. Die Ralf is legt zich er kennelijk niet snel bij neer want twintig jaar later is het er alsnog van gekomen. Het was oorspronkelijk bedoeld als eerbetoon aan het 100-jarig bestaan van de Tour, maar hebben de oorspronkelijke release-datum toch niet gehaald. Op het album staat ook de gelijknamige single de ze al in 1983 uitbrachten, beide gebruiken overigens vrijwel dezelfde cover.

De titels van de nummers spreken behoorlijk tot de verbeelding al zal de muziek niet meteen die mooie glooiende zonrijke Franse landschappen bij je oproepen.. Startend met “Prologue”, “Etape”, tussendoor “Chrono” en “Vitamin” en “Titanium”. Hoewel het allemaal elektronisch is komt het ook nog wel terug in de teksten, voor zover die er zijn dan. Verwacht geen volzinnen, tussen de bliepjes en samples door worden de nodige termen gebruikt. Als je er een beetje inkomt kan het nog best lekker zijn voor op de indoortrainer!

Zeker leuk voor de liefhebbers van techno en minimal en natuurlijk een must voor de ware fietsliefhebber. Al heb je hem maar één keer geluisterd. Wel nét iets anders dan de St. Willebrord Sessies.

Kraftwerk – Tour de France – 2009 Digital Remaster tracklist:
1. “Prologue”
2. “Tour de France Étape 1”
3. “Tour de France Étape 2”
4. “Tour de France Étape 3”
5. “Chrono”
6. “Vitamin”
7. “Aerodynamik”
8. “Titanium”
9. “Elektro Kardiogramm”
10. “La Forme”
11. “Régéneration”
12. “Tour de France”

Te luisteren op Spotify:

Last.fm