De afgelopen wintermaanden hebben we bijna in korte broek kunnen fietsen, zo warm was het, maar het is ook af en toe lekker koud geweest. Nu is de winter niet mijn favoriete seizoen om te fietsen, maar ja, je moet wát als je je overmoedig hebt ingeschreven voor een cyclo begin april…Trainen dus, ook in de kou!

Maar wat draag je tijdens het fietsen bij kou weer? Hier 5 essentials om warm te blijven in de kou:

1. Onderkleding
Voor een beetje sporter zal het geen geheim zijn: goede thermo-onderkleding is essentieel als je warm wilt blijven tijdens fietstochten. Een gewoon katoenen shirt neemt het zweet op waardoor je snel afkoelt. Maar een thermoshirt zorgt ervoor dat het zweet weg kan en houdt tegelijk je lichaamswarmte vast.  Speciale thermoshirts zijn in in verschillende gradaties en prijzen. Voor lichte kou (verkrijgbaar vanaf een paar tientjes) tot extreme kou (gaat meer in de papieren lopen, denk aan een euro of 50). Mijn persoonlijk favoriet voor echt koud weer is een licht geweven shirt met lange mouwen.

2. Lange broek
Als het echt kouder wordt is een korte broek met beenstukken niet meer voldoende en is het echt wel noodzakelijk om een lange fietsbroek te dragen. De lange fietsbroeken die ik gebruik zijn bibshorts, met rugpand om je rug warm te houden en bretels zodat de broek ook op het bovenlichaam goed aansluit. Die hebben geen zeem en moet je dus over je korte fietsbroek aantrekken. Hierdoor is het extra comfortabel voor bovenbenen en intimite parts. De meeste lange fietsbroeken zijn goed te gebruiken bij temperaturen van 10 tot 0 graden. Voor extreem koud weer, denk aan temperaturen van -5 en kouder of omstandigheden met een gemene snijdende wind zijn er speciale winterfietsbroeken (met windstopper) verkrijgbaar. Zelf gebruik ik bij temperaturen onder de 5 graden een mountainbikewinterbroek met een water- en winddicht bil/rugpand zodat ik bij opspattend water geen natte rug krijg.

3. Bovenkleding
Boven je thermoshirt draag je meestal een wielershirt met korte of lange mouwen. Afhankelijk van het weer kun je ook een gevoerd wielershirt met lange mouwen dragen. Mijn persoonlijk favoriet in deze is een gevoerd wintershirt met lange mouwen van Castelli. Het houdt de wind tegen, is lekker warm en ademt goed. In het voor- en najaar draag ik dit als buitenste laag, in de winter zal er nog een fietsjack overheen moeten.

De keuze voor een fietsjack is heel persoonlijk. Zelf vind ik een echt ‘winterfietsjack’ vaak te warm. Zeker bij een kort ritje in intensief tempo, of als ik wat klimmetjes op mijn route tegenkom is het winterjack vaak too much en oncomfortabel warm. Maar bij een lange duurtraining, beetje peddelen met matige intensiviteit, is zo’n winterjack juist erg comfortabel. Het ligt dus naast je persoonlijke voorkeur aan de intensiviteit, lengte en hoogteprofiel van je training welke kleding je het beste aan kunt trekken.

Omdat een echt winterjack vaak behoorlijk in de papieren loopt en mijn bankrekening dat niet toelaat heb ik voor korte fietstochten (max 2 uur) bij koud weer een goedkope en handige oplossing: een dun maar winddicht regenjasje. Ik heb een hele goedkope, 15 euro, maar het voldoet prima tot temperaturen van ongeveer 2 graden. En dan ben ik ook beschermd tegen een regenbuitje. Wanneer het vriest trek ik boven mijn thermoshirt gewoon nog een t-shirtje met korte mouwen aan, daarover het gevoerde lange mouwen shirt en dan een regenjasje. Vooralsnog heb ik het hierbij niet echt koud gehad.

4. Handen en voeten
Koude voeten voorkom ik door overschoenen te gebruiken. Gewoon een extra laag, water- en winddicht die ik over mijn raceschoenen aantrek. Je kunt er ook voor kiezen om speciale winterschoenen aan te schaffen, deze zijn meestal ademend, waterdicht en lekker warm. Kost wel een paar honderd euro trouwens.

Handschoenen vind ik zelf een van de lastigste keuzes. Er zijn handschoenen voor het najaar, vaak lekker dun en van flexibel soepel en materiaal maar niet al te warm. Winterhandschoenen zijn vaak stugger door het dikkere materiaal en hierdoor hebben je handen minder bewegingsruimte (waardoor ik zelf weer koude vingers krijg). Een oplossing hiervoor kan zijn om onderhandschoenen onder je normale (najaars-) handschoenen te dragen. Of plastic handschoentjes (van het tankstation) onder je gewone handschoenen (dank Thijs Zonneveld voor deze tip!). Gaat minder zweten dan je zou verwachten en is lekker warm.

5. Hoofd
Persoonlijk heb ik liever een koud hoofd dan een muts onder mijn helm.Als ik een muts onder mijn helm draag lijkt mijn hoofd te ontploffen zodra ik me ook maar een klein beetje inspan. Om mijn hals en gezicht warm te houden gebruik ik meestal een bandana, een multifunctionele katoenen doek die ik om nek bindt en bij kou over mijn mond kan trekken. Je kunt er trouwens ook een muts van knopen.

Als je uit elke categorie (onderkleding, shirt, broek, handen, voeten en hoofd) iets hebt waarmee je warm kunt blijven dan ben je klaar voor een training in de kou!

Het nadeel van dit overzicht van de 5 essentials, die ik ook voor het merendeel, in meer of mindere mate nieuw en oud,  in de kast heb liggen, is dat ik nu echt geen excuus meer heb om lamlendig op de bank te blijven hangen. Trainen zullen we, fietsen, rijden, koersen, ook in de kou! Op naar het voorjaar!

Dit is hoe ik mij kleed bij winters weer. Waar zweren jullie bij of heb je goede tips? Deel ze met de rest!