Veel toerfietsers die een weekendje gaan fietsen in België kiezen voor de omgeving van Oudenaarde. Wij gingen met Toerisme Vlaanderen eens fietsen in de Leiestreek en dat blijkt een heel goed alternatief met mooie wegen, minder stijle hellingen en genoeg te doen voor na het fietsen.

De Leiestreek heeft steden als Roeselare, Kortrijk en de wielrijders kennen het misschien van het gebied van Gent-Wevelgem, Kuurne-Brussel-Kuurne of E3 Harelbeke. Los van mooie rustige routes fietsen is het een mooie omgeving om eens een weekendje naar toe te gaan. Ook voor de minder fanatieke fietsers (of partners van fanatieke fietsers) is er genoeg te doen.

Roeselare
Het stadje Roeselare, met ruim 59000 inwoners, heeft het Wielermuseum met veel wielergeschiedenis. Oude racefietsen (van fietsen met cardan-aandrijving tot een hoge bi aan toe). Ook zijn er oude kranten te zien, wetenswaardigheden, oude wielershirtjes etc etc. Zeker de moeite waard om eens te bezoeken, en als je het lief vraagt mag je misschien boven op zolder (zie foto hieronder) kijken waar nog allerlei (race)fietsen staan die nog niet worden tentoongesteld.

Daarnaast heeft Roeselare een heuse wielerbaan. Buiten, van beton en op bepaalde tijden open. Tijdens ons bezoek hebben ze de baan speciaal voor ons open gedaan. Wanneer je de streek bezoekt is een middagje piste rijden echt leuk. Je kan op hun site informatie vinden over de openingstijden en over reserveringen.

hoge-bi zolder-wielermuseum ijsboerke wielerpiste-roeselare

Roodbruine Bieren
En dan voor na het fietsen, of tijdens het fietsen zijn er verschillende brouwerijen met Roodbruin bier. Deze bieren hebben een lichte zure smaak. De bekendste is misschien wel Rodenbach, maar er is ook Omer Vander Ghinste, De Brabandere en Verhaeghe die samen elk jaar Rondje Roodbruin organiseren. Ze zijn dan gratis open voor publiek en geven een biertje weg om te proeven. Via een eenvoudig korte fietstocht kan je dan al de brouwerijen af.

Zelf hebben we de brouwerijen van Rodenbach en Omer Vander Ghinste bezocht. De eerste is duidelijk groter met meer vaten en dus meer productie. Mooie oude vaten waarin het bier wordt gerijpt en het lopen door de brouwerij geeft echt het gevoel van oude ambacht. Omer heeft net als Rodenbach een mooie geschiedenis en een tour is leuk om te doen. De oude koperen ketels, het handwerk en natuurlijk het proeven van de verschillende soorten bieren. Op de een of andere manier is bier en wielrennen heel erg nauw met elkaar verbonden in Belgie (getuige o.a. de mooie Tom Boonen op het Vander Ghinsteraam hieronder). De brouwerijen zijn  trouwens niet altijd open voor een rondleiding, maar je kan ze natuurlijk telefonisch even contacten.

rodenbach-bier le-fort-bier omer-vanderghinste-bier rodenbach-brouwerij brouwerij- koper-bier

Kortrijk
In de Leiestreek is Kortrijk ook een erg leuk stadje om te bezoeken. Net even pittoresker dan Roeselare en er wonen ruim 40000 mensen. Leuke hofjes en ook rondom de stad kan je lekker fietsen. En zoals al eerder opgemerkt kom je overal iets met wielrennen   tegen. Zo ook in Bellegem waar een beeld staat ter nagedachtenis van Germain Derycke (winnaar van Parijs Roubaix (1953), Waalse Pijl(1954), Milaan San Remo(1955), Luik Bastenaken Luik(1957) en de Ronde van Vlaanderen (1958)).

Onze tip: Ga eerst een dag een lange tocht maken, en doe de dag erna een bier/kroegentocht. Omgekeerd fietst niet zo heel lekker. Vergeet ook de wielerbaan en het wielermuseum niet . Op de website van Toerisme Leiestreek is veel informatie te vinden zodat je daar makkelijk een fietsroute kan samenstellen, een hotel kan vinden en lekkere eetplekken kan uitzoeken.

kortrijk-hofje beeld-Derycke

Dank aan Toerisme Vlaanderen