Tijdens mijn fietstocht van Amsterdam naar Tokio ben ik een paar dagen gestopt in Wenen, misschien niet de eerste Europese stad die je met fietsen associeert, maar eerder met parmantige witte Lipizzaner paarden en klassieke muziek. Toch heeft de stad de fietsliefhebber best iets te bieden. Een aantal highlights.

Fietspaden zijn bijna in heel de stad te vinden, maar niet zoals wij gewend zijn in elke straat. Belangrijkste fietsaders zijn de Donau en het Donaukanaal. Hierlangs is het prima fietsen zonder last van auto’s. Je komt er snel de stad mee in en uit op weg naar de heuvels die om de stad heen liggen. In de stad je weg vinden wordt makkelijker gemaakt met de offline navigatie app Bike Citizens. Deze kun je ook voor veel andere Europese steden gebruiken en mag dus eigenlijk niet ontbreken op je smartphone. De app wijst je specifiek de weg over de meest fietsvriendelijke wegen. Voor de beste routes in de omgeving kun je het beste terecht bij Komoot.

Maatje te groot
Wenen zelf is eigenlijk een maatje te groot voor Oostenrijk, maar dat is nog een erfenis van de tijd dat de Hapsburgers een groot deel van midden-Europa bestuurden. Met meer dan 2 miljoen inwoners voelt het echt als een metropool. De sfeer is echter altijd gemoedelijk en veilig, ook voor fietsers. De meeste mensen dragen een helm in de stad, maar het is niet verplicht. De meeste fietsen die je veel ziet rijden zijn KTM mountainbikes, maar in Wenen zelf zijn ze eigenlijk niet nodig. Het asfalt is goed, de stad ligt in een rivierdal en kent slechts een aantal niet echt steile klimmetjes.

Goede vibe
Wel zijn er her en der erg fijne fietswinkels te vinden. Niet zoveel als in Nederland, maar we willen er toch een paar uitlichten. Om te beginnen Veletage, een kleine maar luxe winkel waar je voor reparaties, koffie en een erg fraaie collectie exclusieve fietskleding terecht kunt. Ze noemen zich niet voor niets Salon für Radkultur. Gemoedelijker en een echte plek voor de fijnprover is Velobis in de buurt van het Schönbrunn kasteel. Als fietswinkel niet zo interessant, maar met een erg goede vibe en heerlijke (en betaalbare lunch). Tot slot is er Ciclopia. Een Weens walhalla voor de fietsnerd. Mooie fietsmerken, vriendelijke mensen en grappige eigen producten zoals kleerhangers gemaakt van oude velgen.

Krat bier
Ons meest bijzondere bezoek was echter aan de Selberbruzzler. Een inspirerend en informeel gezelschap fietsliefhebbers die na een paar Oostenrijkse pullen bier besloten hebben zelf frames te gaan bouwen. In principe alleen voor zichzelf en goede vrienden. Ze delen niet alleen hun paradepaardjes, maar ook de missers die ze maken en vormen zo een bron van inspiratie én kennis voor de beginnende bouwer. Hun insteek: gewoon aan beginnen! Zo moeilijk is het niet, en met wat open source software (RattleCAD), basic gereedschap en een lasapparaat kom je een heel eind. Mooi om te zien hoe ze zelfs voor de l’Eroica voor zichzelf een aantal heuse themafietsen gebouwd hebben. Aardige gasten die als entree voor een avondje meekijken slechts een krat bier rekenen.

Wenen heeft ons aangenaam verrast en bood naast de bekende attracties zoals Sisi ook voldoende voer voor fietsliefhebbers om zich ook te vermaken. Misschien niet om er specifiek een fietsreis naartoe te plannen, maar mocht je toch in de stad zijn dan heb je hopelijk iets deze tips.

Cyril is per fiets onderweg van Amsterdam naar Tokyo. Mocht je ‘m willen volgen dan kan dat op Oufti.nl of op Instagram

wenen-fietsen8 wenen-fietsen7 wenen-fietsen6 wenen-fietsen5 wenen-fietsen4  wenen-fietsen2 wenen-fietsenwenen-fietsen9