Je kan tegenwoordig voor bijna elk goed doel wel fietsen en daarmee geld inzamelen. Deze keer pikken we Tour du ALS eruit. ALS (Amyotrofische Lateraal Sclerose) is een ziekte van het zenuwstelsel. Kort gezegd worden hierdoor de spieren niet meer aangestuurd waardoor een ALS patient eerst invallide wordt en later zal overlijden (meestal door het laten afweten van de ademhalingsspier). De levensverwachting met ALS is 3 jaar. Helaas is er voor de ziekte, die ongeveer 1500 mensen in Nederland heeft, geen geneesmiddel.

Vandaar de Tour du ALS, waarbij het doel is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar deze ziekte.

Bij de tocht gaat het om de beklimming van de  Mount Ventoux. Je kan als rijder kiezen uit 3 smaken. 1 beklimming, 2 beklimmingen of 3 beklimmingen. (daarnaast is het ook mogelijk om te voet 1 beklimming te doen).  Het evenement wordt dit jaar gehouden op 30 mei 2014! En je kan je opgeven tot 1 februari. Inschrijfgeld is 125 euro. Als je je hebt ingeschreven kan je een eigen pagina aanmaken waar vrienden en kennissen je kunnen sponsoren. Dat sponsorgeld wordt gegeven aan het onderzoek voor ALS.

Vorig jaar was er veel ophef over het “strijkstokbeleid” van een ander goededoelen fietstocht namelijk,  de Alpe d’HuZes, waar er veel geld naar sommige medewerkers van dat evenement gingen. De Tour du ALS heeft als beleid dat alle sponsorgelden 100% worden besteed aan ALS, en dat de inschrijfgelden en veel materiële inbreng van de sponsoren worden gebruikt om het evenement te organiseren. Want het organiseren van zo’n groot evenement kost gewoon geld. Om alles transparant te maken heeft Tour du ALS ook het hele jaarverslag online gezet. Ze hebben ook de zogenaamde ANBI status (Algemeen Nut Beogende Instellingen) gekregen van de Belastingdienst.

Al met al is het een fietsdag waarbij saamhorigheid belangrijk is. Patiënten die mee willen en kunnen doen, worden bijvoorbeeld tandems voor geregeld. Servais Knaven is ambassadeur en het Sterrenfietsteam van Theo de Rooij doet ook weer mee. Op dit moment staat de teller op € 648.000,- Dus wil je 30 mei ook meefietsen voor dit goede doel, kan kan je je hier opgeven.

Via Tour du ALS

Als je kiest om 3 keer de Ventoux op te klimmen ga je van A naar B, naar C weer naar B, naar D weer naar B en dan alleen nog afdalen naar A. (onderstaand plaatje maakt deze zin iets makkelijker te lezen).

tourduals