Je kan als prof de hele dag fietsen in het peloton, maar als fietskoerier zit je ook de hele dag op de fiets!

En wat doen ze als ze een weekend niet werken en dus twee dagen niet op de fiets hoeven te zitten? Juist, fietsen. 400km wel te verstaan, tijdens de jaarlijkse “24-uurs”. In principe gaat het om een “alley cat”. Dit is een race waarbij het meer om het meedoen gaat dan om het winnen en deze wordt over het algemeen georganiseerd door fietskoeriers. Vaak vinden ze plaats in steden waarbij de deelnemers checkpoints moeten aandoen en dan is het natuurlijk handig als je alle straatjes en steegjes (alleys) kent voor de snelste route. Daar komt ook dus de naam vandaan. De 24-uurs heeft ook checkpoints alleen gebruiken ze heel Nederland als speelveld i.p.v. een stad. Dat is andere koek!

Dit jaar is de editie omgedoopt in ‘Edizione Dumoulin’. Niet dat Tom ook een koerier is, maar puur uit bewondering voor de overwinning. Prima argument! De checkpoints voor dit jaar zijn vastgesteld door Fietskoerier Deventer, waar ook de start en finish is. Er zitten ook nog een paar tijdritten tussen. De checkpoints en daarmee in grote lijnen de route:

Deventer – Zwolle (tijdrit / timetrial)
Zwolle – Rijs
Rijs – Alkmaar
Alkmaar – Haarlem (tijdrit / timetrial)
Haarlem – Utrecht
Utrecht – Amerongen
Amerongen – Apeldoorn
Apeldoorn – Deventer (tijdrit / timetrial)

De 24 uur die de deelnemers krijgen is ruim voldoende, dat mag duidelijk zijn. De snelste deelnemer had net iets meer dan 13 uur nodig, dus er is flink doorgereden. Het resultaat is een rondje waar je ‘u’ tegen zegt. Hieronder bijvoorbeeld de route van Jacco de Vries. Hij woont in Uithoorn (even ten zuiden van Amsterdam), maar moest natuurlijk ook in Deventer starten. Hij reed de ronde tegen de klok in en kwam zo’n 130km voor de finish door zijn woonplaats. Dat moet toch verleidelijk zijn geweest, maar hij heeft de route volbracht. Hij heeft er uiteindelijk 15 uur over gedaan met een gemiddelde van ruim 27 km/uur. Meer dan keurig voor zo’n grote afstand, waarbij je je ook nog moet bedenken dat hij 95% van de ronde solo heeft gereden, en op een – Schindelhauer –  fixie!

En dan kan je insta’s als hieronder posten: