De stap van fietskoffers naar zadels is misschien niet logisch, maar Scicon doet het. Samen met ergonomische specialisten maakten ze de Elan.

Die ergonomische specialisten kwamen overigens niet zomaar aanwaaien, die horen bij hetzelfde moederbedrijf waar Scicon ook onder valt, ASG. De ergonomen zijn van ASG Bike Science. Het zadel is gemaakt om de druk op het lichaam te verminderen bij lange ritten in een sportieve of aerodynamische houding, terwijl het zadel ook comfort moet bieden in een meer relaxte houding.

Het zadel is ontworpen in samenwerking met sportwetenschappers en bike fitting experts en met zowel amateur- als professionele fietsers bij verschillende condities. Hieruit is het Power Ergo Design en Compression Control ‘systeem’ voortgekomen. Zoals je aan het ontwerp kan zien volgt Scicon met de Elan een trend die we bij andere zadelmerken eerder ook al hebben gezien: een kortere neus, bredere achterkant en een uitsparing over het midden. Het ontwerp geeft de heup de mogelijkheid om makkelijker te kantelen en tegelijkertijd moet het ook een goede bloedstroom ondersteunen in dat gebied.

De schaal is van carbon, evenals de rails. Het gewicht komt op 199 gram, waarmee het relatief licht zadel is. Het komt in 1 maat (one size fits all) van 148 mm breed en 248 mm lang en krijgt een adviesprijs van € 199,-. Voor € 50,- meer kan je ook nog gaan voor de limited edition package, waarbij je passend Elan zadeltasje met binnenband, bandenlichters enCO2 adapter krijgt (zie onderste foto).

Via Scicon