Nieuwe regio’s ontdekken waar je lekker kan fietsen, er zijn minder leuke dingen om te doen 🙂 We waren op bezoek bij fietshotel VillaVélo in Ootmarsum dat afgelopen jaar geopend is waar Maarten Nijland (ex-prof) de mede-oprichter is. Hij vond dat het tijd werd voor een hotel dat zich speciaal richt op fietsers. Maar hoe merk je dat dan?

Allereerst waarom in Ootmarsum?
Als je denkt aan lekker fietsen, denk je niet heel snel aan Ootmarsum (wij in ieder geval niet), maar we kwamen erachter dat dit niet helemaal terecht is. Oke, de gemiddelde leeftijd van de inwoner van Ootmarsum is wat hoger dan in veel andere steden. Dat merk je ook wanneer je een willekeurig restaurantje in loopt. Al komen er de laatste tijd steeds meer hippere restaurantjes bij. Maar de omgeving… die is echt heel erg fijn voor fietsers. Hoe dan? Rustige wegen door een glooiend landschap met vergezichten afgewisseld door bossen. Je zit ook in een oogwenk in Duitsland wat ook zeker helpt bij het vakantiegevoel. Eenmaal over de grens zijn de hoogteverschillen nog wat groter. Kleine routes kan je er rijden, maar ook voor je lange trainingsrondjes kan je je lol op. Er zijn ook genoeg plekken voor de onderweg-espresso. Dus de locatie voor VillaVélo is prima. Als je tips voor routes wil krijg je van VillaVélo de .gpx bestanden van een route naar wens zodat je niet zelf op zoek hoeft naar de mooiste routes. Maarten weet zelf alle mooie paadjes en weggetjes in de omgeving. Met zijn andere bedrijf, BikeChallenge geeft hij vanuit VillaVélo ook workshops en trainingen. Dus als je zelf niet alles wil regelen, dan is dat zeker een optie.

Het hotel staat schuin achter het Hotel Twents Gastenhoes, waar het ook onderdeel van is. Het gebouw staat wel helemaal op zichzelf. Heeft het Twents Gastenhoes nog een beetje een uitstraling die past bij de iets oudere doelgroep, bij VillaVélo is daar helemaal niets meer van te merken. Een eerste rondje door VillaVélo geeft je al een duidelijk fietsgevoel. Overal komt het thema fietsen terug. Of dat nou is bij de lampen met geïntegreerde remschijven of de omgekeerde 13 bij de kamernummers of de wielershirts die her en der hangen en natuurlijk de fietsen aan de muur.

De kamers zijn eenvoudig maar functioneel. Je komt er ook vooral om te gaan fietsen maar alles ziet er modern en verzorgd uit. Op de muur is nog wel wat ruimte voor wat mooie grote wielrenposters aan de muur voor net wat extra sfeer. Slapen is belangrijk en daar hebben ze ook op gelet bij de keuze van de bedden. Heerlijk stevige matrassen en niet te hard. We werden dan ook uitgeslapen wakker. Er zijn verschillende kamers met als grootste kamer een voor 4 personen met hetzelfde aantal volwaardige bedden (dus geen klapbedje dat even wordt bijgeschoven). Wij waren er in het begin van het wielerseizoen en de enige gasten in het hotel. De warmwaterboiler had nog een tijdschakelaar waardoor er om 16:00 nog geen warm water onder de douche was. Dat was een beetje jammer als je uitgekleed onder een douche staat die maar koud water uit blijft spugen. Maar gelukkig werd dit door het personeel snel opgelost en er werd ons verzekerd dat er in het hoogseizoen geen tijdsschakelaar wordt gebruikt.

Algemene leefruimte
Voor het ontbijt kan je terecht in het Twents Gastenhoes of je kan ervoor kiezen om te ontbijten in de algemene ruimte van VillaVélo. Helemaal wanneer je met een groep vrienden bent is die laatste optie het leukst. Deze ruimte kan je dan je gehele verblijf als uitvalsbasis gebruiken. Dus ook voor een hapje en drankje na je rit, of het diner. De algemene ruimte heeft een eigen bar met een goed espresso apparaat, en vooral van dat laatste worden we erg vrolijk. Goeie koffie en fietsen horen toch bij elkaar. De relaxte sfeer van het personeel is erg fijn. We mochten gewoon pakken van de bar wat we wilden, als we het maar even opschreven zodat het achteraf afgerekend kan worden. Waar we bij de kamers het idee hadden dat er nog wat aankleding mistte, is dit in deze ruimte volop aanwezig. Aan de muur vindt je verschillende truien van prominenten. Ook een aantal fietsen geven de ruimte de juiste sfeer. De ruimte heeft ook een tv en geluidsinstallatie. Op de tv kan je de koers kijken en via de muziekinstallatie kan je je eigen muziek streamen. Wifi is door het gehele hotel aanwezig. De algemene ruimte is, zoals de naam al doet vermoeden, voor algemeen gebruik. Dit betekent dat er meerdere hotelgasten door elkaar kunnen lopen, net zoals in ieder ander hotel eigenlijk. In de hoek van de ruimte vind je lockers. Deze kan je gebruiken, wanneer je bijvoorbeeld vanaf het terras vertrekt voor je fietsrit, om je gewone schoenen veilig op te bergen.

Achter de algemene ruimte zit de sauna en een viertal douches en twee toiletten. De sauna spreekt voor zich. Mocht je in de winter (of met erg slecht weer) smerig zijn, kan je de douches beneden gebruiken en schoon en droog in een kamerjas naar je kamer. Dan hoef je niet met de smerige fietskleding het hele hotel door. Nadat je dan zelf fris bent, kan je buiten bij de wasplaats de fiets schoonmaken. Fiets schoon? Dan kan deze naar binnen en netjes achter slot en grendel worden weggehangen. Mocht er nog een kleine reparatie nodig zijn, is deze ruimte ook voorzien van een complete gereedschap set.

De stalling van de fietsen is op twee manieren te bereiken. Buitenom gaat dit via een lastige trap, waar lopen met fietsschoenen best een uitdaging is. Binnendoor, de makkelijkste weg, loop je door de gang en via de algemene ruimte zo het terras op. Het terras kan je verlaten via een oplopend pad; geen trap dus!

Tijdens het bezoek hebben we geen enkele keer gedacht; ‘hé, het zou handig zijn als…’ Alle gemakken die je als fietser nodig hebt (of het nu race, cross of ATB is) zijn er te vinden. Overigens is het hotel ook een prima plek voor een kop koffie en een welverdiende pauze tijdens je rit. Maar vooral: wat kan je fijn fietsen in de omgeving!

Meer informatie:
VillaVélo
Molenstraat 22
7631 AZ Ootmarsum
Website van VillaVélo

          

Het restaurant van het Twents Gasthoes:

En nog wat omgeving:

Gerelateerd