Net als vorig jaar was er ook dit jaar weer een Canyon//SRAM Zwift Academy waarbij de winnares een profcontract krijgt aangeboden bij deze damesploeg. Hoe mooi is dit? Het enige wat je nodig hebt, is een Zwift indoor trainer en dan is het een kwestie van zo hard mogelijk trappen en veel doorzettingsvermogen hebben. Dit jaar deden er nog meer dames mee dan het jaar ervoor, maar liefst 2161. Dat was twee keer zo veel als bij de eerste editie van de Zwift Academy.

De competitie was om te snijden, maar de winnares is bekend: Tanja Erath uit Dortmund. Misschien komt je deze naam bekend voor, want als je de Red Hook Crits hebt gevolgd, kan je haar niet gemist hebben. Ze werd 8e in Brooklyn, 3e in Barcelona en 9e in Milaan. In het regenachtige Londen ging ze helaas onderuit, maar daar won de ze Top Antagonist Award, die je verdient als meest strijdlustige rijdster. Die haalde ze overigens ook binnen in Brooklyn.

Vorig jaar wilde Tanja eigenlijk al meedoen met de Zwift Academy, maar toen kwam ze er net te laat achter. Ze is het allemaal wel blijven volgen, ook om te zien hoe het seizoen van de winnares van dat jaar Leah Thorvilson was. Dit jaar was ze er wel op tijd bij en leende ze een Zwift trainer van een vriend om mee te kunnen doen. Na 4 maanden lang de trainingen op Zwift doorgefietst te hebben, kwam Tanja in de finale, samen met de twee andere kandidaten: de Amerikaanse Bri Torkelson en Siri Hildonen uit Noorwegen. Met z’n drieën mochten ze mee met het eerste trainingskamp van het seizoen voor de dames van Canyon//SRAM. Dat op zich is natuurlijk al heel mooi als beloning na al die maanden hard werken. Maar eigenlijk was het vooral heel spannend voor de dames, want daar zou ook duidelijk worden wie er met het profcontract naar huis zou gaan.

Trainingskamp
Tijdens het kamp ging Tanja voor het eerst echt mountainbiken. Naast dat dat een heel leuke ervaring was, liet ze daar ook zien dat ze niet alleen hard kon trappen maar ook gevoel had voor techniek en behendigheid op de fiets. Maar de beslissende slag viel tijdens de wedstrijdsimulaties. Ze kon tijdens de laatste simulatie met de kopgroep bestaande uit twee prof dames mee wegrijden, en rijdt die uiteindelijk ruim voor de finish uit het wiel. Op dit moment laat ze zien dat dat ze sterk is, de juiste beslissingen kan nemen en dat ze tijdrit kwaliteiten heeft als ex-triathlete.

Wat ik zelf erg knap vind, is dat Tanja pas sinds een jaar echt bezig is met wedstrijdwielrennen. Voorheen deed ze namelijk vooral triatlons, maar na 15 jaar besloot ze zich vooral op het fietsen te gaan richten. En dat is zeker niet onopgemerkt gebleven. In 2017 won ze het NL Crit Series klassement, en eindigde 5e in het algemeen klassement van de Red Hook Crit Series. Na een jaar fixed gear criterums te hebben, gaat ze in 2018 de focus leggen op wegwedstrijden. Met dit profcontract bij Canyon//SRAM heeft ze in ieder geval de beste support die je jezelf kunt wensen voor het eerste jaar op de weg, dus dat moet wel goed komen. Wat de hele prestatie extra bijzonder maakt, is dat ze tijdens de Zwift Academy ook nog eens afgestudeerd is als arts. Tanja ziet het avontuur met Canyon//SRAM dan ook als de beste manier op nog het meest uit het fietsen te halen, voordat ze echt full-time aan het werk moet als dokter.

Het programma voor de komende tijd is een strak trainingsblok waarbij Tanja begeleid wordt door een persoonlijke coach. Dit als aanloop na het volgende trainingskamp met het team in februari. Als het goed is, zou ze dan nog sterker moeten zijn dan dat ze al was, en klaargestoomd zijn voor het wegseizoen. In april kunnen we zien hoe ze het zal doen, want de planning is dat ze dan voor het eerst aan de start staan van nationale en internationale UCI-wedstrijden.