Het is al eens eerder geprobeerd, een verende voorvork op een racefiets, maar toen was het om de kasseien van Roubaix op te kunnen vangen. Fox probeert het nu weer, maar dan voor de gravelracers.

Het is een beetje als een experiment ontstaan bij Fox, maar de reacties binnen het bedrijf en daarbuiten in het veld waren dermate positief dat ze er mee doorgegaan zijn. Het resultaat is de AX, Adventure Cross voorvork met een veerweg van 40 mm. Dat is natuurlijk niet zo veel als je het vergelijkt met het mountainbiken waar ook bij cross country 100 mm toch wel het minimum is. Voor een racefiets of gravelracer is het al heel wat.

De vork is ontstaan uit een omgebouwde bestaande vork van Fox met een lichtgewicht 32 Step-Cast chassis waarbij de veerweg teruggebracht is. Hij uitgerust met de nieuwste FIT4 demper van Fox waarbij de vork vastgezet kan worden, medium of volledige demping. Het biedt ruimte voor een 15×100 steekas en het gewicht zit rond de 1,3 kg.

De vork is bij Fox vrij snel tot stand gekomen en het is nog even de vraag hoeveel we hem terug zullen zien in de setups van nieuwe gravelfietsen. De vraag is ook of hij op elke fiets zal gaan passen omdat, zeker bij de vorkkroon, de vork een stuk breder is dan een starre voorvork. De verende voorvork heeft al ruimschoots bewezen bij het mountainbiken dus we zien er ook wel een rol bij het rijden op gravel. We zijn benieuwd of het een beetje opgepikt gaat worden in de ‘scene’.

Fox