Één van de dingen die op mijn (te lange) bucket-list staat is het bouwen van mijn eigen fiets. En daarmee bedoel ik het maken van een eigen frame. Een custom fiets is iets unieks, maar wanneer je deze zelf in elkaar hebt gezet is het naast uniek ook bijzonder. Nu ben ik niet direct heel onhandig, maar kennis en kunde om een heel frame te bouwen heb ik zeker niet.

Columbus ‘Starter-pack’
Na het zien van Cicli Corsa website begint het toch wel een beetje te kriebelen. Zij bieden in hun webshop een aantal verschillende set Columbus buizen aan. Afhankelijk van het type frame dat je wil gaan bouwen hebben zij een set met de juiste buizen samengesteld waarmee je aan de slag kan.

Het verschil tussen de buizen zit onder andere in het type staal dat is gebruikt. Zo is de duurste set gemaakt van roestvrij (XCR) staal en heeft moderne oversized buizen. Terwijl een goedkopere set bestaat uit de slanke buizen zoals dit vroeger werd gebruikt. Ook is er een buizenset die specifiek voor een baanframe is samengesteld of kan je kiezen voor een set ovalen Columbus buizen.

Lugs of lassen
Nadat alle buizen op de juiste maat zijn gezaagd is het tijd om het frame in elkaar te zetten. Dit kan met behulp van lugs of door TIG te lassen. Een set met lugs is ook te bestellen bij Cicli Corsa. Ook hierbij zijn er verschillende sets verkrijgbaar voor onder andere het baanframe of een frame met oversized buizen. Een set lugs komt met een kroon om een voorvork te maken en verschillende nokken voor de kabelgeleiding. Een set voor een baanframe heeft ook de kroon voor een voorvork en specifieke horizontale drop-outs voor baanwielen.

Wil je een frame in elkaar gaan lassen, kan je een welding-set kopen. Hierin vindt je onder andere een bottom bracket, kabelgeleiders en derailleurhanger. Hierbij vind je geen vork kroon, maar ben je aangewezen op een standaard voorvork. Een passende voorvork is, net als een balhoofdset, ook verkrijgbaar in de webshop.

De prijzen vallen ook reuze mee. Een set buizen is er al vanaf € 180,- en voor een set lugs betaal gemiddeld zo’n € 100,-. Maar daarna komt het op vakmanschap aan. Succes! Meer informatie en de prijzen zijn te vinden op de Cicli Corsa website.