Veiligheid voor alles. Een statement dat niet altijd even hoog op de prioriteitenlijst heeft gestaan bij het wielrennen, maar daar is de laatste jaren sterk verandering in gekomen. Denk maar aan de vele hi-vis kleding en accessoires die verkrijgbaar zijn. Mavic gaat met hun Vision jack weer een stapje verder.

Het jack valt al meteen op. Daar zorgen de grote gele banen wel voor. Het geel is een kenmerkende kleur voor Mavic, maar valt natuurlijk ook een stuk beter op dan zwart. Daarnaast heeft het jack op de borst, armen en rug grote reflecterende panelen. Niet zo’n lullig streepje dat je ook wel eens ziet, maar lekker groot en daarmee dus echt goed zichtbaar voor het andere verkeer. Maar tot zover nog niets nieuws onder de zon, dit zien we ook bij andere merken. Het bijzondere aan dit jack is dat je smartphone ook kan bijdragen aan de zichtbaarheid en veiligheid. Hiervoor hebben ze de Vision app gemaakt. De app maakt gebruik van de gyroscopen in je telefoon. Deze registreren de beweging van de telefoon en kunnen daarmee dus ook vaststellen of je vooruit gaat, links- of rechtsaf slaat of afremt. De app laat die bewegingen zien door middel van corresponderende pijlen (en een rood kruis). In het jack heeft Mavic een speciaal vakje bij de achterzakken dat transparant is. Het idee is dat je daar je telefoon in doet en dat die pijlen dus zichtbaar zijn voor het verkeer achter je.

We moeten het nog testen op de fiets maar als je het even probeert al lopende met de telefoon in de hand binnenshuis, wat overigens een raar gezicht is voor anderen, krijg je wel een beetje een indruk. Goed dat er op deze manier wordt nagedacht over het verhogen van je zichtbaarheid. Het oppervlak van het scherm van je telefoon is niet heel groot, maar elke bijdrage aan je veiligheid is goed. Je moet het niet als vervanging van een achterlicht gaan gebruiken, want die hebben over het algemeen een hogere lichtsterkte en zijn dus eerder zichtbaar voor het verkeer achter je. Enige nadeel dat we al meteen constateerden is dat het vakje in het jack geen ruimte biedt voor telefoons met een groot 5,5″ scherm of 78mm breedte, zoals de iPhone 6/7/8 Plus toestellen. Je krijgt hem met geen mogelijkheid door de opening. De kleinere iPhone 6 past er in ieder geval wel in, maar toch jammer dat ze hierdoor een deel van de smartphones uitsluiten.

Via Mavic

Hierboven drie ‘stills’ van de Mavic Vision app in gebruik. Het zijn vloeiende, bewegende beelden. De pijlen bewegen ‘vooruit’ en het rode kruis, wanneer je remt, gaat van zwart naar rood.

Gerelateerd