Als het om mijn fiets gaat, ben ik erg zuinig en wil ik altijd dat deze perfect werkt. Versleten onderdelen worden eigenlijk al vervangen voordat het noodzakelijk is. Puur uit voorzorg en uiteraard voor mijn fietsplezier. Een overslaande ketting, niet werkende versnellingen of schurende schijfremmen zijn bij mij uit den boze.

Feedback Sports heeft een app die je kan helpen om het onderhoud niet te vergeten, want als je tijdens een wedstrijd merkt dat je ketting eigenlijk vervangen had moeten worden, dan ben je dus net te laat. De Bicycle Maintenance Tracker app kan je voor zowel iPhone als Android gratis downloaden. De app staat in de verschillende stores onder de naam: Feedback Sports. In de app kan je al je fietsen toevoegen, waarbij je per fiets een aantal details moet invoeren. Gewicht, afstelling en aanschafprijs kan je invoeren, maar hebben geen invloed op je onderhoud. Wel handig is het invoeren van de aanschafdatum zodat je de exacte leeftijd van je fiets weet. Logisch dat dit wel van belang is voor slijtage van onderdelen.

Het houdt je afgelegde afstand bij
In het submenu van je fiets kan je alle onderdelen van de fiets apart invoeren. Dit hoef je niet te doen bij een volledig nieuwe fiets, maar wel als je onderdelen vervangt. Elk onderdeel kan worden gecategoriseerd met daarbij ook de datum waarop je deze op je fiets hebt gemonteerd. Na het toevoegen kan je direct een reminder instellen wanneer je dit specifieke onderdeel wilt onderhouden. Dit kan op datum, maar ook op afstand. De app houdt de afgelegde afstand bij met behulp van Strava.

Elke fiets die je toevoegt kan je koppelen aan de bijbehorende fiets in je Strava-profiel. Wanneer je dan een reminder instelt op bijvoorbeeld 500 kilometer, krijg je automatisch bericht. Kanttekening is wel dat je al je ritten upload op Strava en bij meerdere fietsen ook duidelijk aangeeft op welke fiets je hebt gereden.

Reminders
Wil je alle onderdelen en reminders instellen ben je wel een uurtje bezig. Begin je met een geheel nieuwe fiets ben je sneller klaar en kan je bij het vervangen van slijtagegevoelige onderdelen dit toevoegen. In dat geval kost het je een minuutje per keer. De geschiedenis van het gedane onderhoud blijft bewaard zodat je altijd terug kan kijken wanneer je bepaalde handelingen hebt uitgevoerd.

Handig, met name de reminder op afstand. Neemt niet weg dat slijtage van veel factoren afhankelijk is. Niet alleen van de weersomstandigheden en het onderhoud, maar ook de kwaliteit van het materiaal speelt hierbij een rol. De app is een mooi hulpmiddel maar uiteindelijk zal je toch zelf moeten kijken of een onderdeel wel of niet moet worden vervangen.

Meer info via Feedback Sports

 

Tags: