Ieder jaar gaan vele Nederlanders naar Portugal. In Lissabon bijvoorbeeld stikt het ervan. Ook Porto is een bekende bestemming en velen roemen de natuur en het klimaat in dit land, toch staat het, onterecht, niet bekend als een fietsland. Afgelopen voorjaar fietste ik met mijn vriendin van Lissabon in 700 km zigzaggend naar Faro in het zuiden, door fantastische binnenlanden en langs spectaculaire kustlijnen. Onlangs ging ik terug naar de mooiste locatie waar we voorbij kwamen, reed er een Granfondo en beleefde een fantastisch fietsweekend, welke ik iedereen kan aanraden.

We fietsten afgelopen mei door de Serra da Arrábida, een nationaal park op 50 km ten zuiden van Lissabon. Een bergketen die zich over een lengte van ongeveer 35 km, evenwijdig aan de kustlijn tussen Setúbal en Sesimbra uitstrekt tot een hoogte van zo’n 500 m. Hier ontmoetten we João, een lokale fietsliefhebber en hij tipte ons de Arrábida Granfondo, welke hij toevallig organiseert.

De Granfondo is het eerste weekend van oktober waarbij het daar gewoon comfortabel 25 á 30 graden is. De verse vissen van de grill zijn er lekker en betaalbaar en wij hadden wel zin in een tripje om naar uit te kijken. Een beetje rust leek ons ook wel prettig. Er doen ongeveer 450 mensen mee, dus dat leek ons ook wel lekker overzichtelijk. Kortom, we konden eigenlijk geen reden bedenken om niet te gaan, dus we gingen.

Aangezien we slechts een paar dagen naar Portugal gingen hadden we bedacht onze eigen fietsen thuis te laten en de wedstrijd enigszins onwennig op huurfietsen te rijden. We kwamen er achter dat een fiets huren minder eenvoudig was dan het leek maar we hebben met enige moeite in Lissabon twee carbon racers weten te huren. Wat we niet wisten was dat ze naast Shimano Ultegra ook uitgerust waren met reflectoren in de wielen, een bel, zadeltasje en grote lelijke stickers van de verhuurder. Ondanks dit konden ze er zeker mee door dachten wij. Tot dat we onze startnummers gingen ophalen de dag van tevoren en al het Portugese fietsgeweld zagen waarbij onze fietsen compleet verbleekten. Kennelijk zijn die paar Portugezen die wel wielrennen behoorlijk goed uitgerust. Bovendien kwamen we erachter dat we als elite waren ingedeeld en in het voorste vak mochten starten. Met onder meer de Goncalves broers van Team Caja Rural, waarvan er een volgend jaar bij Katusha rijdt. Stond ik dan, met m’n reflectoren en haar op m’n benen. Klopt, ik scheer inderdaad mijn benen niet, maar als er bij de start een barbier had gestaan dan had ik het alsnog gedaan.

De start/finish van de wedstrijd is in het dorp Palmela, spectaculair gelegen op een bergtop vanuit waar je naar het zuiden de hele kustlijn kunt overzien en naar het noorden de hele vallei tot aan de Taag en Lissabon. De Granfondo begint met een geneutraliseerde afdaling van het Moorse kasteel van Palmela naar beneden. De eerste 70km van de koers gaat door prachtige wijnvelden richting het oosten, de streek staat bekend om haar Muscatelwijn. Mijn vriendin en ik konden gelukkig allebei in het peloton blijven op het vlakke dus de eerste helft van de route vloog werkelijk voorbij met 37 km/h gemiddeld. Toen het meer ging glooien zijn we er allebei afgewapperd dus konden we lekker rustig gaan genieten van de omgeving. Althans, mijn vriendin, een goede maar vooralsnog nooit winnende fietser, hoorde dat ze eerste lag in de koers bij de dames dus haar besloop toch de nodige onrust.

arrabida-grandfondo5

Na wat kilometers op en af door het subtropische microklimaat ten westen van Setúbal kwamen we bij de kust. De route door het Arrábida park voert eerst langs de laag gelegen kustweg en een aantal prachtige kleine strandjes en vervolgens langs de hogere gelegen weg en het 16e eeuwse Franciskanenklooster en een weerstation. Hierbij klommen we in ongeveer 10 km van zeeniveau tot bijna 400 m. Een fantastische klim, met spectaculaire uitzichten en letterlijk adembenemende stukken tot 20%. De top lag op ongeveer 100 km en op dit punt was mijn vriendin nog altijd de voorste dame in koers. Toch enigszins oncomfortabel dalend op de onbekende fiets werd ze helaas bijgehaald in de volgende afdaling door de uiteindelijke winnares van de dames.

In de daarop volgende 35 km tot de finish volgen een aantal korte, pittige klimmen vergelijkbaar met de Ardennen, met stukken ruim boven de 20%. In aanloop naar de finale zit een verraderlijk stuk vals plat en we zijn dan ook allebei redelijk gesloopt als we aan de slotklim naar het kasteel van Palmela beginnen. Mijn vriendin finisht uiteindelijk knap als tweede bij de dames en ik volg 20 minuten later roemloos maar zeer voldaan. Wat een heerlijke tocht zo tussen alle Portugese wielerliefhebbers.

Het pittoreske wijnlandschap, met die typische wijngeur net na de oogst vormt een mooie afwisseling met het berglandschap en de fantastische vergezichten. Voor alle mensen die eind september nog geen genoeg kunnen krijgen van de racefiets en toch ook wel enigszins fanatiek zijn is de tocht een grote aanrader. Als dame maak je bovendien ook nog eens kans om te winnen. Door het betrekkelijk kleine aantal deelnemers is de tocht een stuk overzichtelijker en intiemer dan je gewend bent van de Nederlandse, Franse en Italiaanse tochten. De route is niet extreem zwaar, maar dat is stiekem ook wel prettig zo begin oktober. De tocht is erg goed georganiseerd. Op elk kruispunt staat politie om verkeer te regelen en indien mogelijk worden de fietsers voorrang gegeven. Je bidons worden voor je gevuld bij de ravitailleringspunten en na afloop krijg je een lunch met zoveel wijn als je wilt. De inschrijfkosten vallen met 30 euro ook nog goed te overzien. Verblijf is over het algemeen zeer goed betaalbaar in deze regio. Gecombineerd was het voor ons een perfect herfstweekend en wij zullen zeker nog eens terug gaan. Enige minpunt is dat er nauwelijks huurfietsen verkrijgbaar zijn in Portugal en dat deze vrij duur zijn met 45 euro per dag, dus het meenemen van je eigen fiets is zeker het overwegen waard is. Dan kun je meteen alle andere Portugese landschappen verkennen.

Arrábida Granfondo
Afstand: 137 km
Hoogteverschil: 1950 hm
Deelnemers: ongeveer 450
Start/finish: Palmela
Tijd: Eerste weekend oktober
Inschrijfgeld: 30 EUR

arrabida-grandfondo arrabida-grandfondo4 arrabida-grandfondo6 arrabida-grandfondo2