Naast nieuw fietsen zijn er ook op alle andere gebieden veel nieuwtjes te spotten op EuroBike 2014. Wij liepen ons de voeten onder het lijf uit op zoek naar de mooiste en leukste, bij deze een overzicht van de volgens ons meest opvallend items. De meeste zijn nu nog in prototype fase en zullen pas vanaf volgend jaar te koop zijn.

Easton E100 wielset
Easton wil zich ook mengen in de high-end wielenmarkt met deze über lichte set. Volledig carbon (dus ook de spaken) natuurlijk, 38mm hoog en zelfs geen stickers maar water transfer logo’s. Voorzien van eigen, vernieuwde Easton naaf. Gewicht van een set: 1050 gram (tubular versie), prijs: € 3499,-… auw.

eurobike-easton-naaf eurobike-easton-wiel

Topeak iGlow bidon
Veiligheid staat hoog op de prioriteitenlijst bij veel merken. Ook Topeak doet er aan mee, maar dan niet alleen met een set lampjes, maar met lichtgevende bidons. Iglow noemen ze dat en we moeten zeggen, het ziet er funky uit, maar we vragen ons ook af hoe goed het van voor/achter te zien zal zijn.

eurobike-topeak-bidon

Topeak Stealth Pump 
Bij Topeak spelen ze graag verstoppertje. Zo zagen we een handpomp die in je zadelpen verdwijnt. Leuk idee natuurlijk, maar of het nou echt zoveel handiger is dan in je achterzak of zadeltasje…

eurobike-topeak-pomp

Catlike Whisper schoenen
Weinig helmen zijn zo herkenbaar als de Catlike Whisper. Vooral Spaanse teams rijden rond met de helm met de opvallende ronde gaten. Vrij logisch dat dit design-element ook in de nieuwe schoenen van Catlike terug te vinden is. Uiteraard verkrijgbaar in verschillende kleuren die aansluiten bij de kleuren van de helmen voor komend seizoen.

eurobike-catlike-schoen

Liv
Sinds dit jaar sponsor van Rabobank Liv damesteam en aanwezig met een forse stand. Liv is een submerk van Giant, maar dan specifiek op damesfietsen gericht. We zien er strakke dames (race)fietsen, kleding en accessoires. Een gedurfde stap van Giant, maar wij zien er volop toekomst in.

eurobike-liv

Mavic pedalen
Mavic maakte al een tijdje eigen racefietspedalen, maar die productie is (helaas) stopgezet. Ze hebben gekozen voor een samenwerking met de Franse specialist Time en maken nu die pedalen onder eigen vlag. Technisch (lees qua plaatjes) hetzelfde maar soms iets andere materiaal en kleurkeuzes waardoor een Mavic zxellium Ultimate slechts 67.9 gram weegt.

eurobike-mavic-pedaal

Mavic Huez schoenen
Kan het lichter? Dat bedachten ze bij Mavic toen ze aan de Huez schoen begonnen. Met deze slechts 194.3 gram wegende schoen hebben ze de concurrentie in ieder geval weer wat werk bezorgd. Uiteraard is door de gewichtsbesparingen dit geen schoen voor het hele jaar, maar alleen voor warme zomerdagen, de Huez is wat je noemt licht en luchtig.

eurobike-mavic-huez

Mavic CXR Ultimate schoenen
Naast lichtgewicht is aero ook hot. Bij Mavic zagen we een snel ogende schoen met ingebouwde aero-cover. De van dubbel draai-sluiting voorziene CXR moet zo zorgen voor nog minder luchtweerstand. Gezien het feit dat het lijkt op de schoenen waar veel tijdrijders mee rond rijden zou het zomaar eens kunnen werken.

eurobike-mavic-xcr

Mavic Cosmic Ultimate helm
Nieuw in het assortiment helmen: de Cosmic. De helm ‘hoort’ bij de andere Cosmic Ultimate producten zoals de bekende aero wielen. Ook deze helm ziet er dus vooral licht en luchtig uit. Hopelijk kunnen we ‘m binnenkort zelf testen.

eurobike-mavic-cosmic

Mavic CXR Ultimate helm
Ook Mavic doet gezellig mee met de aero-helm-trend die we veel zagen op EuroBike. De CXR ziet er (vooral in de herkenbare Mavic-gele kleur) wel heel vrolijk uit. In het zwart wordt ‘ie gelukkig al wat serieuzer, maar of we deze helm veel gaan zien betwijfelen we nog.

eurobike-mavic-cxr

American Classic body-strip
Sommige oplossingen liggen zo voor de hand dat als je ze ziet je denkt: waarom is niemand daar eerder mee gekomen. Zo bedacht wielbouwer American Classic dat het invreten van je aluminium cassette body best voorkomen kan worden door er vier metalen stripjes in op te nemen. Simpel en doeltreffend, denken we.

eurobike-americanclassic

Suplest S/8+ schoen
Het Zwitserse Suplest toonde een nieuwe schoen, de S/8+. Hij zag er strak uit met dubbele Atop draaisluiting (hoewel we de Boa sluiting prefereren), carbon zool en reflecterende logo’s. Met 235 gram is het geen zware schoen, maar we hebben lichtere gezien op de beurs.

eurobike-suplest

AX lightness Vial Evo frame
Altijd leuk, Duitsers die willen afvallen. Carbon specialisten AX lightness gaan er wel heel ver in. Hun Vial Evo frame weegt slechts 650 gram. Indrukwekkend licht dus en terecht winnaar van een EuroBike Award 2014. Tolle sachen volgens ons.

eurobike-ax-frame

AX Lightness Leaf Plus zadel
Lichter is beter volgens AX Lightness, maar gelukkig snappen ze ook dat hun volledig carbon zadel Leaf voor sommige rijders iets te hardcore is. Dus hebben ze het uit één stuk gemaakte zadel van twee stukjes leer voorzien. Meer grip, iets meer comfort, maar ook ietsje zwaarder. Maar je kunt de Lead Plus met zijn 93 gram nog steeds geen zwaargewicht noemen.

eurobike-ax-zadel

Lezyne CO2 control drive
Klein maar fijn. Een CO2 patronen pompje waarbij je daadwerkelijk de luchttoevoer kunt controleren. Met een klein maar effectief draaiknopje op de pomp bepaal je hoeveel van je patroon je gebruikt. Zeker interessant als je wegfietser en mountainbiker bent en niet altijd 8 bar nodig hebt een interessant hebbedingetje.

eurobike-lezyne

Grote meters op voetpompen
Of wij gaan collectief slechter zien, of de makers van onze voetpompen gaan mee met de ‘bigger is better’ trend. Zowel SKS, BBB als Lezyne hebben de meters op hun voetpompen aanzienlijk vergroot. Toch Best handig, zeggen wij.

eurobike-sks

Look Di2 integratie 795 frame
Als je over EuroBike rondloopt valt op dat bijna geen enkel merk echt werk maakt van het wegwerken van de Di2/EPS control units. Meestal hangen ze een beetje lelijk in het zicht onder de stuurpen. De Franse framebouwers van Look vonden ook dat dit de lijn van hun bijzondere fietsen verstoorde en toonden aan dat het ook anders kon. Wij verwachten dat veel merken hier volgende jaar ook meer aandacht gaan besteden.

eurobike-look-di2

Giro Empire SLX schoenen
De Empire zorgde al eerder voor veel discussie hier op Racefietsblog. De fietsschoen met een overduidelijk retro look heeft voor 2015 behoorlijk wat gewicht verloren en wordt zo nog interessanter voor racefietsers. Met 175 gram zijn ze zelfs nog lichter dan de Mavic Cosmic schoenen, maar die hebben een ‘zwaarder’ sluitingen systeem dan een veter.

eurobike-giro-empire-slx

Uvex EDAero
Niemand minder dan Marcel Kittel van Giant/Shimano werd door Uvex ingezet om hun nieuwe compacte aero helm te introduceren. Volledig in lijn met de cellega’s van POC, BBB en Mavic is de EDAero een aërodynamische helm voor ‘gewone’ ritten. Specialized en Giro startte deze trend met de S-works Evade en de Air Attack, de rest komt er dit jaar vrolijk achteraan.

eurobike-uvex

Fabric zadels
Fabric is een relatief nieuw merk, maar maakte behoorlijk veel indruk met hun innovatieve manier van denken over zadels. De Line was er als prototype te zien en hun superstrakke paradepaardje, de ALM, stal de show. Van deze jongens gaan we zeker meer horen!

fabric-zadel eurobike-fabric-alm

Muc-Off Fabric Protect & Athlete Protection
Dit merk ken je wellicht al van hun schoonmaakproducten, maar ze gaan duidelijke een stapje verder komend jaar. We zagen een product waarmee je je kleding zelf water- en vuil (en zelfs curry saus) afstotend kunt maken en er stond een hele lijn aan Athlete Protection producten. Denk aan zeem-crème, scheerschuim maar ook aan crèmes die je spieren verzorgen en zelfs beter helpen te presteren, hopelijk kunnen we een en ander binnenkort zelf testen.

eurobike-mucoff

POC Cerebel helm
POC ken je waarschijnlijk al van de bekende helmen van team Garmin/Sharp. Ze hebben nu (net zoals de concurrentie) een compacte aero helm in hun assortiment: de Cerebel. Vooral in de knaloranje uitvoering hoef je niet bang te zijn dat iemand je nog over het goed beschermde hoofd ziet.

eurobike-poc-cerebel

POC fietsbroeken met Siliconen-zeem
POC gaat naast helmen en brillen ook steeds meer kleding ontwikkelen. Op EuroBike lieten was er extra aandacht voor de vier verschillende in samenwerking met specialist Cytech ontwikkelde zeemen. Opvallend: naast het bekende zeemmateriaal is er op strategische plekken ook siliconen-materiaal verwerkt en was een 3D voor gevormde zeem te zien.

eurobike-poc-zeem

POC Octal helm met MIPS
Op dit moment testen we de gewone Octal bij Racefietsblog, maar liever hadden we de met MIPS (Multi Directional Impact Protection System) versie opgezet. Dit systeem, dat je volgend jaar in steeds meert helmen zal gaan zien, beschermt nog beter bij een harde impact doordat je schedel nog een kleine bewegingsvrijheid binnen de beschermende schaal heeft. Safety first!

eurobike-poc-helm

4-armige crankstellen
Soms ga je op dingen letten die je niet echt kunt uitleggen. Bijvoorbeeld de trend van de vierarmige crankstellen. Zowel Shimano, Campagnolo als FSA hebben er een tegenwoordig. Of het nu echt lichter of beter is weten we nog niet, maar het viel ons wel op.

eurobike-crack eurobike-crack2

Endura Pad Fit system
Het Britse Endura is niet alleen de kledingleverancier van de Movistar en Netapp teams, ze maken ook kleding voor wielrenners zoals wij. Opvallend item op hun stand: een nieuwe lijn fietsbroeken met verschillende breedte-maten zemen. Volgens Endura kunnen broeken hierdoor lichter gemaakt worden en passen ze beter bij jouw anatomie. Klinkt best logisch eigenlijk.

eurobike-pedaled

Gerelateerd