Als je een beetje weet wat Sealskinz doet, dan zal Hydrostop je wat vreemd in de oren klinken. Hydrostop = stoppen van water. Ze maken toch juist waterdichte sokken? Ja, maar elke sok of handschoen heeft één zwak punt; de ‘ingang’. En precies dat is wat deze sokken bijzonder maakt.

En nee, dat hebben ze niet opgelost door die ene opening dicht te naaien. Hun sokken zijn namelijk rondom helemaal water-, winddicht en ademend, maar als het water van bovenaf komt krijg je alsnog natte en daarmee koude voeten. Dit kan je al verminderen door je broek over je sokken te trekken, en niet andersom. Het Hydrostop-model heeft een elastische strip aan de binnenkant van de hals van de sok waarmee deze heel goed aansluit op de huid en water niet meer in de sokken kan lopen. Probleem opgelost! Althans, op papier dan. Eerst maar eens zelf proberen.

Water- en winddicht? Ja, graag!
We kregen een paar opgestuurd en daar was ik persoonlijk dan weer best blij mee. Want als ik ergens tegenop zie dan is het de winter. Het overgrote deel van mijn lijf heeft daar overigens geen enkele moeite mee, maar mijn voeten juist wel; koud! Ik grijp daarom ook elke gelegenheid aan om iets te proberen om het fietsen in dit seizoen wat aangenamer te maken.

De sokken voelen wat stugger aan dan je gewend bent van je normale katoenen sokken. Dat komt door de verschillende materialen die gebruikt zijn. Aan de binnenkant zijn ze echter lekker zacht door het merinowol dat daar gebruikt is. Ondanks het stugge materiaal sluiten ze goed aan. Bij m’n tenen heb ik een klein beetje ruimte, maar dat is niet hinderlijk. En ondanks mijn smalle enkels sluiten ze daar juist ook goed aan. Dat is waarschijnlijk te danken aan de StretchDry techniek van Sealskinz die ervoor zorgt dat het wat stugge membraan toch rekbaar is en dicht op de huid zit. Ze zijn ook wat dikker dan je zomersokken, al zal dat geen verrassing zijn. Ze zijn echter dun genoeg om nog net in je normale fietsschoenen te passen. Het zit iets strakker allemaal, maar het kan net.

Off-road
Ga je de modder in met crossen of mountainbiken dan doen ze evengoed hun werk, kijk maar naar de foto’s hieronder. Voor een kort ritje of een crosswedstrijd is het misschien niet persé nodig, maar ga je langer op pad en het is koud, dan bewijzen de Hydrostop sokken meteen hun meerwaarde. Er gaat geen druppel water doorheen. Niet door de sokken zelf en niet door de opening langs mijn benen dankzij de elastische strip. En bij het afspoelen na afloop spoel je alles af terwijl je je sokken aan hebt, prima toch? Als er veelvuldig een klets water tegenaan komt merk je overigens heus wel dat het koud is. De sokken zijn niet extreem isolerend. Maar wind en nattigheid komen er niet doorheen en dat scheelt al enorm veel.

Details
Sealskinz Hydrostop Mid Weight Mid Length
Verkrijgbaar in S, M, L en XL (getest in L, ik heb schoenmaat 44,5)
Materiaal buitenkant: 91% Nylon, 9% Elastane
Materiaal Membraan: Hydrophilic Membraan
Materiaal binnenkant: 35% Merinowol, 33% Acryl, 28% Polyester, 2% Elastodiene, 1% Elastaan 1 % TPU

Adviesprijs: EUR 50,-
Volledige details bij Sealskinz (ook voor maattabel)

Plus
+ Waterdicht, winddicht, ademend en de Hydrostop strip die werkt = droge voeten!
+ Goede pasvorm en comfortabel

Min
– geen

Eindoordeel
Wil je in jaargetijden als het nat en guur is je voeten droog en zo warm mogelijk houden, dan zijn deze Sealskinz Hydrostop absoluut een must. Ik heb ze zowel bij het crossen als op de weg veelvuldig gebruikt, bij droog en nat weer en ze hebben mij geen moment in de steek gelaten. Voor op de weg zijn ze fijn omdat je minder snel naar je overschoenen hoeft te grijpen. Ik fiets toch het liefst zonder. Wordt je onderweg verrast door een plas water of bui, geen probleem! En die gure wind die over de polder raast komt er niet doorheen.

De sokken zijn wat dikker, maar ik kan ze zonder problemen in mijn reguliere schoenen gebruiken. Ze sluiten overal zeer goed aan, zelfs aan mijn smalle enkels, zonder strak te zitten. Ze zitten alleen wat strakker rond je been bij de strip, maar dat is nodig om het water buiten te houden en allerminst hinderlijk. Ik ben wel benieuwd hoe ze het gaan doen als het écht koud wordt, dus onder het vriespunt. Daar zijn ze niet specifiek voor gemaakt, maar het buiten houden van water en wind helpt natuurlijk al. Sealskinz heeft wel nog dikkere en warmere sokken, maar die hebben dan weer niet de Hydrostop strip. Een dunnere liner sok zou ook nog kunnen. En anders dan toch maar die overschoenen tevoorschijn halen. 45 euro is natuurlijk wel veel voor een paar sokken, maar als ze mijn fietsplezier vergroten gedurende de winter heb ik het er graag voor over.

Sealskinz-Hydrostop-DSC_2244 Sealskinz-HydrostopDSC_2245Sealskinz-Hydrostop-2-DSC_2240Sealskinz-Hydrostop-DSC_2252Sealskinz-Hydrostop-03  Sealskinz-Hydrostop-01Sealskinz-Hydrostop-02