Fietsen doe je niet met je benen, maar met je hoofd. Als je wel eens op een koude winterdag meer dan een uur gefietst heeft zonder hoofddeksel weet je dat dat waar is. Helaas zijn niet alle oplossingen voor dit probleem even stijlvol. Zo’n skullcap, bandana of nog erger balaclava ziet er niet meer uit zodra je je helm afzet. Gelukkig zijn er ook mensen die praktische inzetbaarheid combineren met stijl zoals This is Cambridge (TIC) uit Groot Brittanië.

Je kent Cambridge misschien als Britse studentenstad, en dat is meteen ook de reden waarom er een levendige fietscultuur bestaat. De oprichters van This is Cambridge werden geïnspireerd door de kleermakers in hun stad. Ze maken alleen fietspetjes, maar dan wel heel bijzondere, en helemaal met de hand. Wij reden afgelopen herfst, winter en lente met hun Omloop cap, de inspiratie voor dit model komt van de Belgische fietsmuts. Dit is een klassieke 100% merino winter pet. Het is opvallend over hoeveel details je bij zo’n pet nog kunt nadenken. Uiteraard is er de pasvorm, maar ook welk klep gebruik je en welk materiaal gebruik je aan de binnenkant van de pet. Kortom: er gaat meer werk inzitten dan je denkt. TIC gebruikt voor de Omloop bijvoorbeeld een zachte klep en een superdunne merino laag voor de voering. Leuke persoonlijke touch: op de verpakking van de Omloop staat geschreven wie de pet gemaakt heeft en dat ‘ie toch echt voor mij bedoeld is.

Merk je nou iets van al die aandacht en zorg? Eerlijk gezegd wel. Toegegeven het is geen goedkoop petje, maar je krijgt er wel een top-product voor terug. De Omloop doet precies wat ‘ie belooft. De vorm is niet uniek voor This is Cambridge, maar werkt wel erg fijn. De zachte kleppen over de oren maken dat je je winterrit gewoon een stuk langer kunt maken. Hij houdt je warm als het koud is, zit heerlijk (niet te strak dus) op je hoofd en ademt door de merino wol optimaal. Zeker als je zoals ik het snel warm krijgt bij inspanning, is dat echt prettig. Je gaat gewoon minder snel zweten en zit daardoor langer lekker op de fiets. Je kunt de cap dus ook bij warmere temperaturen (tot een graad of 12 voor mijn gevoel) gebruiken, maar hij komt echt tot zijn recht zo tussen de -5 en 7 graden celcius. Behalve praktische voordelen is de stijlvolle uitvoering ook echt een plus. De Omloop heeft een prachtige klassiek Britse uitstraling en past erg goed bij stijlvolle wieleroutfits zoals die van Rapha. Verschil met de wintercap van dit merk is vooral het gekozen materiaal (TIC gebruikt 100% merino) en de mogelijkheid om de cap op maat te laten maken. Details die wel het verschil maken als je het mij vraagt. Enige nadeel van de materiaalkeuze is wel dat je de Omloop waarschijnlijk iets vaker zal moeten wassen. Na een tijdje rekt ‘ie namelijk iets uit waardoor hij net wat minder lekker ‘aan’ zit, maar na een wasbeurt komt het materiaal weer in de oorspronkelijke vorm terug.

This is Cambridge maakt natuurlijk ook andere fietspetten en tegenwoordig ook flitsende sokken. Allemaal even stijlvol en doordacht. Je kunt er terecht voor de klassieke fietspet, een meer stads-stijl uitvoering of zelfs een lichtgewicht klimmers-pet. Ze zijn misschien niet de goedkoopste, maar je krijgt er een uniek en met veel liefde gemaakte pet voor terug, en dat is zeker wat waard.

This-Is-Cambridge-Omloop-Cap-01This-Is-Cambridge-Omloop-Cap-03This-Is-Cambridge-Omloop-Cap-05

 

Gerelateerd