Het fietsshirt, iedereen heeft waarschijnlijk wel zijn of haar favoriet. Het shirt dat je het liefst elke keer draagt, ook al is deze nog niet gewassen sinds het vorige rondje. Zoveel mensen zoveel wensen. Je kan er ook alle kanten mee op, klassiek of modern, duur en goedkoop of het een eenheid moet zijn met de broek. Het shirt in dit artikel spreekt vermoedelijk wel wat mensen aan.

Over Tørm
Onlangs kregen we van Tørm een fietsshirt opgestuurd. Een ‘eu’ in de naam inderdaad. Het merk is niet Scandinavisch maar 100% Brits. Het is eigenlijk een nevenactiviteit van Paul en Al, die samen fietswinkel St. Peters Cycles hebben in St. Peters (Broadstairs, Kent regio voor de geïnteresseerden). De reden van de Scandinavische naam is dat ze erg gecharmeerd zijn van de kwaliteit van het materiaal voor buitenkleding uit Scandinavië en bovendien op zoek waren een korte en visueel duidelijke naam. Et voila, daar was Tørm.

Ze hebben 10 verschillende modellen shirts in hun collectie. De T1 tot en met T12 (Geen idee waar de T9 en T10 zijn gebleven). De modellen variëren in kleur-samenstelling en sommige hebben lange mouwen. Ze zijn allemaal gemaakt van Sportwool stof waarover verderop meer.

Zeg, heb ik die shirts niet al ergens anders gezien?
De mensen die de kleding van Rapha een beetje kennen zullen het meteen zien, dit lijkt wel heel erg veel op elkaar! En inderdaad, de gelijkenis is treffend. Met name de witte band om de arm. Rapha heeft er één op de linker bovenarm, Tørm heeft er bij de T5 jersey  twee, één links en één rechts. De armwarmers hebben duidelijk ook overeenkomsten. Maar daar houdt het ook wel mee op. Beide merken hanteren dezelfde stijl welke is gebaseerd op de klassieke fietsshirts uit de jaren ’40 en ’50. Hierover is tussen Rapha en de mannen van Tørm een aantal jaren geleden ook gesproken en het is verder geen issue meer. In feite lijkt alleen de T5 jersey sterk op het Rapha ontwerp.

Een soort van David en Goliath scenario, maar er wordt geen strijd geleverd. Tørm is te klein om van serieuze concurrentie met Rapha te kunnen spreken. Er is echter wel nog een andere gelijkenis tussen de twee die interessant is.

Sportwool uit Denemarken
Daar waar het eerder over het design hadden komt nu het materiaal ter sprake. Hier is namelijk wel een zeer grote gelijkenis met hun Britse collega’s; De stof die door beide merken gebruikt wordt komt namelijk uit dezelfde Deense fabriek die de Sportwool stof fabriceert! We hebben het dan over de stof die voor het ‘vlaggenschip’ van Rapha gebruikt wordt, de Classic jersey. Tørm gebruikt deze stof voor al hun shirts vanwege de eigenschappen van de stof: het bestaat voor 39% uit Merinowol en 61% Polyester. Merinowol staat vooral hoog aangeschreven vanwege de sterke ademende kwaliteiten. Het voert hitte en vocht goed af en houdt daardoor je lichaam droog. Het kriebelt niet en gaat niet stinken, ook een prettige eigenschap.

Uiterlijke kenmerken
Kwalitatief gezien is het shirt dik in orde. Alle naden lijken goed te zijn, geen losse steekjes of draadjes of wat dan ook. Ook niet iets dat je zou verwachten, maar toch. Aan de voorkant heeft het een rits over de hele lengte. Op zichzelf erg prettig omdat je het makkelijk aan en uit kan trekken, bijvoorbeeld als je achterzakken vol zitten, maar ook dat je de rits helemaal los kan doen voor als het écht warm is. Enige nadeel, maar wellicht is dat persoonlijk, is dat zo’n rits kan gaan bollen zodra je voorover buigt naar je stuur. Niet heel hinderlijk verder, maar dat is mijn ervaring met lange ritsen. Verder zit er nog een stukje stof over de bovenkant van de rits zodat je hier geen hinder van hebt tegen de huid van je keel.

Verder heeft het drie zakken op de rug en nog eens twee kleinere waterdichte zakjes die je kan afsluiten met een rits. Handig voor wat sleutels, geld en pasjes bijvoorbeeld maar net te klein om er een iPhone4 in te doen. Beide zakje hebben overigens een kleine openings waardoor je een draadje van je koptelefoon kan doen. Of voor een oortje als je jezelf een coureur wilt wanen. Aan de binnenzijde van de onderkant zit een siliconen strip waardoor het shirt op zijn plek blijft zitten en niet snel opkruipt.

Het shirt in de praktijk
Bij het aantrekken van het shirt merk je meteen dat het lekker zit. De stof kriebelt niet en is juist lekker zacht, heel comfortabel. De pasvorm is ook goed. Het volgt de lijnen van het lichaam waardoor je niet snel flapperende stukken zult. Het testexemplaar had wellicht een maatje groter mogen zijn maar dat was niet hinderlijk bij het dragen.

Toen we het shirt kregen was het geenszins weer om het buiten te gaan testen, inmiddels is het nog steeds te koud om met korte mouwen en broek naar buiten te gaan. Daarvoor moet je kennelijk toch een prof-contract hebben. Daarom is er van de nood een deugd gemaakt; we gingen het shirt testen bij een spinningles. Zo’n lokaal waarbij ongeveer 20 man zichzelf het snot voor de ogen trappen en de ventilatie vaak te wensen overlaat was eigenlijk perfect om het shirt bij warme omstandigheden te testen. En zo geschiedde.

Tijdens de spinningles heb ik het shirt bewust direct op het lichaam gedraag. Enkel de bretels van mijn fietsbroek zaten er nog tussen. Zweten heb ik nooit zo’n probleem mee tijdens zo’n les en nu ook niet. Tijdens de les ben ik eigenlijk geen moment met het shirt bezig geweest. Af en toe bij een rustmoment wel even, maar verder niet en dat is naar mijn mening een goed teken. Ondanks hevig zweten bleef het shirt niet plakken en was het geenszins een belemmering in het bewegen. De Sportwool stof lijkt dus heel goed zijn werk te doen. Normaliter draag ik altijd een ondershirt, ook bij heel warm weer in de zomer, maar het lijkt er dus op dat dit bij kleding van Sportwool minder noodzakelijk is.

Pluspunten

  • Sportwool: Fijne stof, zit lekker, voelt lekker, het doet wat het belooft
  • In totaal 5 zakken op de rug, waarvan 2 afsluitbaar
  • Rits over hele lengte
  • Reflecterende strips op de rug. Niet heel groot maar wel prettig als wat gaat schemeren.

Minpunten

  • Heeft sterke uiterlijke overeenkomsten met shirts van Rapha. De kans bestaat dat een hardcore Rapha aanhanger je met een scheef oog aan zal kijken. So what?
  • De lange rits aan de voorzijde kan wat gaan bollen

Conclusie
Als we kijken naar de prijs/kwaliteit verhouding vinden we dit shirt absoluut een topper. Voor een kleine 60 euro (50 Engelse pond) heb je een heerlijk shirt dat je hele jaar daar zou kunnen dragen, al dan niet in combinatie met meerdere lagen. Het gaat zeker vaker gedragen worden!
Doordat het ontwerp vrij rustig is kan je het makkelijk met andere kledingstukken combineren, als je daar gevoelig voor bent natuurlijk. Tevens hebben ze veel kleuren waar je uit kan kiezen dus er zit waarschijnlijk altijd wel iets van je gading tussen.

Wat verder nog leuk is; het is maar een klein bedrijfje met liefhebbers die een aantal shirts verkopen. Het contact verloopt heel gemakkelijk en helpen je graag bij eventuele bijzonderheden. Leuk voor degene die daar waarde aan hecht.

Tørm T7 Jersey
GBP 50, excl. verzendkosten van GBP 8,20. Omgerekend in totaal een kleine 70 euro.
Te bestellen bij Tørm

Tags: