We dragen allemaal een helm maar eigenlijk alleen vanwege de veiligheid. Dus als we er dan toch een moeten dragen, dan maar meteen die lekker zit, zoals de MET Stradivarius HES

We kregen de MET Stradivarius HES om te proberen. De Stradivarius gaat al wat jaren mee dus je zult hem regelmatig op straat aantreffen. Het is vooral het model dat de tand des tijds heeft doorstaan, de techniek ‘eronder’ is wel veranderd in de loop der jaren.

Eerste indruk
We kregen de Stradivarius in de wit/zwart/rood uitvoering. Geen extreme uitvoering dus en past waarschijnlijk bij heel veel outfits. De helm ziet er goed uit. Dat wil zeggen dat we op het eerste gezicht de afwerking heel goed vinden, mooie vloeiende lijnen en heel veel luchtgaten. De kleuren springen er mooi uit, niets op aan te merken. Ook voelt de helm licht in de hand. Dit blijkt ook wel te kloppen met gewicht van 255gr dat wordt opgegeven.

In de praktijk
Dit jongste model van de Stradivarius is uitgerust met HES, dat staat voor Homothetic Embedded Skeleton. Deze eigenschap zorgt ervoor dat de druk die ontstaat door compressie bij een klap verdeeld wordt over de gehele schaal van de helm. Volgens MET zelf zijn ze hiermee uniek in de wereld van fietshelmen. Toch is het iets dat we als standaard zouden verwachten bij een helm, maar wellicht is dit altijd meer iets voor de motorhelm geweest. In ieder geval een goede ontwikkeling natuurlijk voor ons fietsers.

Een andere nieuwe eigenschap zijn de Gel 02 pads aan de binnenkant van de helm. Wie kent niet het gevoel van die koude natte kussentjes tegen je hoofd als je je helm weer opzet nadat je ergens een kop koffie hebt gedronken. Niet heel fijn. Daar heb je met deze gel pads dus helemaal geen last meer van. Bovendien zitten ze comfortabel tegen je hoofd, lekker zacht, erg fijn! Er blijft alleen wel een kleine afdruk van de pads op je voorhoofd staan, maar die trekken gelukkig wel weer weg.
Overigens zou het zo moeten zijn dat door de kleine sleufjes die in de pads bij je voorhoofd het zweet dusdanig afgevoerd wordt dat het niet in je ogen komt. Wij lijken echter het tegenovergestelde te ervaren. Er zitten namelijk twee van die sleufjes direct boven je ogen. Best vervelend en dit viel al vrij snel op.

Achterop de helm kan heel makkelijk met één hand de helm goed vastzetten op je hoofd. Dit gaat met het zogenaamde Safe-T Smart systeem. Net als bij veel concurende merken werkt dit bij MET ook heel goed.

Maat L past heel goed en met het Safe-T Smart systeem blijft de helm ook heel goed op zijn plek zitten tijdens het fietsen. Je merkt eigenlijk niet dat je de helm op je hoofd hebt en dat is volgens ons een goed teken.
Het gewicht van 255gr voor maat L dat is opgegeven is overigens niet het gewicht dat wij op de weegschaal aflezen. Die zegt namelijk 278gr gram, toch een kleine 10% meer. Verder niet heel hinderlijk, maar het kan wel misleidend zijn als je op zoek bent naar een lichte helm en alleen de opgegeven cijfers te beschikking hebt.

Pluspunten

+ Goede pasvorm en blijft stevig op je hoofd zitten
+ Veel luchtgaten waardoor je hoofd goed gekoeld wordt
+ Gel 02 pads zitten heel comfortabel en nemen geen vocht op

Minpunten

– Sleufjes in gel pads lijken zweet juist naar de ogen toe te geleiden i.p.v. er vanaf

Conclusie
MET heeft met de Stradivarius inmiddels bijna een klassieker in huis. De helm ziet er niet alleen goed uit maar heeft ook een zeer goede pasvorm. De toepassing van nieuwe technieken zorgt voor een verder toegenomen bescherming wat natuurlijk fijn is om te weten. Het zweet dat door de gleufjes van de gel pads is wel vervelend.

Details
MET Stradivarius HES

Meer informatie op de MET Helmets website
Al verkrijgbaar vanaf ongeveer EUR 130
Getest in maat L, gemeten gewicht is 278gr

Tags: