Soms komt een leuk nieuw onderdeeltje voor een racefiets niet van een fabrikant die zich gefocust heeft op de racefiets. Dit is het geval bij Gilles Berthoud, een Franse framebouwer van vooral toerfietsen. Gilles Berthoud heeft de wens om bijna alle onderdelen zelf te kunnen maken. Zo maken ze naast de toerfietsen ook zadels, tassen en kleine onderdeeltjes. Dat er tijd en aandacht in de spullen zit, is duidelijk te zien. Zo is de stuurpen haast een kunstwerk.

Een onderdeeltje waar mijn oog op viel op de Eurobike was het geanodiseerde stukje metaal om stuurlint mee vast te zetten. Deze oplossing ziet eruit als een stijlvolle en duurzaam alternatief voor de huidige stukjes tape. In deze zilveren versie is hij wellicht meer geschikt voor retro-racefietsen met stuurlint van leer, maar in bijvoorbeeld een zwart geanodiseerde versie zou het mijns inziens niet misstaan op een moderne racefiets. Het gaatje in het stuurlint voor de kabel is dan weer niet heel fraai gedaan, maar dit terzijde.

Leuk om te vermelden is dat één van de medewerkers plannen heeft om moderne stalen racefietsen te maken in navolging van een merk als Jaegher. Zeker iets om in de gaten te houden.

gilles-berthoud-4 gilles-berthoud-2 gilles-berthoud-1

 

Tags: